Jocurile de noroc aduc profituri generoase: Cea mai înfloritoare industrie. Românii lasă un miliard de euro pe an la „păcănele“ şi pariuri

Autor: Adelina Mihai 11.08.2019

Loteria Română, Max Bet şi Superbet Betting & Gaming sunt cei mai mari jucători de pe piaţa locală a jocurilor de noroc, o piaţă evaluată la peste un miliard de euro.

Liderul pieţei este Loteria Română, compania de stat controlată de Ministerul Finanţelor, care nu şi-a publicat rezultatele financiare pe 2018 până la realizarea topului şi nici nu a răspuns chestionarului ZF. În 2017, Loteria a avut o cifră de afaceri de 897 mil. lei, un profit net de 66 mil. lei şi un număr de aproximativ 2.500 de salariaţi.

Pe locul secund în top se află grupul Superbet, cu o cifră de afaceri cumulată de 595 mil. lei în 2018, în creştere cu 40% faţă de anul 2017, porivit datelor furnizate de reprezentanţii companiei. Grupul SuperBet, cofondat de antreprenorul sârb Sasha Dragic şi cel mai mare jucător privat de pe piaţa de pariuri sportive şi gaming din România a anunţat că se uită la extinderea pe pieţele internaţionale în ţări precum Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie. Compania a primit în 2018 o finanţare de 175 mil. euro de la fondul de investiţii american Blackstone, unul dintre cele mai mari fonduri din lume, care administrează active de peste 500 mld. dolari. În România, Superbet a avut un profit de peste 87 mil. lei în 2018 şi un număr de peste 3.300 de salariaţi.

Pe locul trei în clasament se află grupul Max Bet, organizatorul de jocuri de noroc care a încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri cumulată de 571 de milioane de lei, în creştere cu 20% faţă de anul 2017. În acelaşi timp, compania a raportat un profit net în valoare de 145 mil. lei în 2018, cu 44% peste nivelul din anul anterior. Creşterea cifrei de afaceri a Max Bet a avut două componente: o creştere cantitativă, prin deschiderea de noi locaţii în cursul anilor 2017 şi 2018, şi una calitativă, prin îmbunătăţirea performanţei economice, în sens de productivitate şi eficacitate în special la nivelul locaţiilor deschise înainte de anul 2017, potrivit reprezentanţilor MaxBet în România. Max Bet este prezent pe piaţa locală prin două entităţi juridice (Max Bet SRL - prin care se administrează sălile de jocuri de dimensiuni medii şi mari şi Max Bet Jocuri Electronice SRL - prin care se administrează sălile de dimensiuni mai mici, care au un număr mai redus de aparate de tip slot machine).

Cele mai multe companii care activează în industria jocurilor de noroc sunt înregistrate în state precum Cipru, Malta sau Gibraltar, aceasta fiind o practică frecvent întâlnită în rândul jucătorilor din această industrie, ca urmare a regimului fiscal mai avantajos practicat de aceste state pentru firmele din industria jocurilor de noroc.