Ce înseamnă de fapt investigaţia asupra Amazon: Gigantul lui Jeff Bezos poate plăti cu 10% din cifra de afaceri, adică 23 miliarde dolari

Autor: Alex Ciutacu 17.07.2019

Investigaţia lansată miercuri în mod oficial de Comisarul European pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, asupra unor practici ale companiei americane Amazon, s-ar putea sonda cu o amendă finală de până la 23 miliarde dolari, potrivit Business Insider.

Investigaţia va analiza dacă modul în care Amazon utilizează datele colectate de la retailerii independenţi care vând pe marketplace-ul companiei încalcă regulile de concurenţă din Uniunea Europeană. Dacă Amazon a încălcat aceste reguli, ar putea primi o amendă de până la 23 miliarde dolari.

Comisarul European pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, care conduce investigaţia, a declarat miercuri că se va uita „foarte atent” la „rolul dual” al Amazon.

„Trebuie să ne asigurăm că marile platforme online nu elimină beneficiile print compportament anti-competitiv. De aceea am decis să analizez foarte atent practicile de business ale Amazon şi rolul dual ca marketplace şi ca retailer, şi să analizez conformarea companiei la legile Concurenţei din Uniunea Europeană”, a spus Vestager.

Principala îngrijorare a autorităţilor este că dominaţia Amazon a ajuns la un nivel atât de ridicat încât este imposibil pentru alţii să concureze.

Echipa condusă de Vestager a început deja pregătirile pentru investigaţie încă de anul trecut. Marţi, Comisarul European a spus că „Amazon pare să utilizeze informaţii sensibile de concurenţă – legate de vânzătorii de pe marketplace, de produse şi de tranzacţiile de pe marketplace”.

„Comisia va încerca să afle dacă şi în ce mod utilizarea datelor acumulate de la vânzători de către Amazon ca retailer afectează competiţia”, adaugă ea.

Acordurile încheiate între Amazon şi vânzătorii din marketplace-ul companiei, care permit Amazon să analizeze şi să utilizeze date de la terţi şi în mod specific, dacă acele date afectează concurenţa, se numără printre principalele aspecte pe care le va examina Comisia Europeană.

Dacă se va descoperi că Amazon a încălcat regulile, compania s-ar putea confrunta cu o amendă de 10% din veniturile anuale. Vânzările Amazon s-au ridicat anul trecut la 233 miliarde dolari, ceea ce ar însemna o amendă de 23 miliarde dolari.

Vestager este cunoscută ca fiind o forţă formidabilă în faţa marilor giganţi americani de tehnologie. De când a preluat funcţia de Comisar pentru Concurenţă în 2014, ea a investigat companii precum Apple, Amazon, Facebook şi Google.

În iulie 2018 a aplicat o amendă de 5 miliarde de dolari americanilor de la Google pentru practici anti-competitive legate de sistemul de operare Android, iar în 2017 Amazon a fost forţată să plătească taxe de 250 de milioane de euro în Europa, pe care le evitase anterior.

Investigaţia asupra Amazon ar fi unul dintre marile proiecte de final ale Comisarului Margrethe Vestager înante de a i se încheia mandatul de cinci ani, deşi ea a dat de înţeles că i-ar plăcea să mai rămână în funcţie pentru încă un mandat.

Nu doar Uniunea Europeană este interesată de modul în care Amazon gestionează datele. Comisia Federală de Comerţ din SUA a început să se uite mai atent la practicile de business ale Amazon.

Marţi, în cadrul unei audieri în faţa Comisiei Judiciare de Concurenţă, reprezentanţii legali ai Amazon au negat puternic orice utilizare nepotrivită a datelor de la terţii de pe marketplace pentru a-şi construi propriul plan de vânzări.