Încep să se mişte lucrurile la Mangalia: şantierul naval operat de Damen va moderniza un spărgător de gheaţă românesc, un contract de 50 milioane de lei

Autor: Răzvan Botea 18.07.2019

Perseus este una din cele mai importante nave aflate în dotarea autorităţilor române, fiind un element vital pentru asigurarea unui transport fluvial eficient pe Dunăre.



Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi (AFDJ) şi Şantierul Naval Damen Mangalia au semnat contractul de modernizare şi retehnologizare a remor­cherului maritim multifuncţional cu clasă de gheaţă Perseus, în cadrul unei tranzacţii de 49 mil. lei, anunţă ministerul economiei.

Remorcherul maritim Perseus are o putere de 6.600 cai-putere, urmând să revină pe apă după modernizarea şi retehnologizarea care vor dura doi ani.

Procesul de modernizare va consta în înlocuirea motoarelor principale cu unele de nouă generaţie, o nouă structură a comenzii şi echipamente de radionavigaţie. Moderni­zarea navei va reduce costurile de exploatare ale navei şi va reduce gradul de emisii de noxe în atmosferă. Retehnologizarea va permite ca nava să-şi menţină calităţile operaţionale pentru următorii 20 ani, mai anunţă reprezentanţii ministerului. „Şantierul Naval Damen Mangalia câştigă contracte multiple din străinătate, iar acum se dovedeşte a fi şi un furnizor capabil să asigure şi să modernizeze necesarul intern prin înaltul standard şi expertiza în construcţia de nave. Acest tip de parteneriat între statul român şi mediul privat are scopul de a asigura capacitatea de construcţie navală în România, ceea ce este un plus pentru întreaga industrie şi economie românească. Perseus este una din cele mai importante nave aflate în dotarea autorităţilor române, fiind un element vital pentru asigurarea unui transport fluvial eficient pe Dunăre“, a declarat Niculae Bădălău, ministrul economiei.