Adevărul incomod din spatele statisticilor roz: tinerii din zona euro nu gustă din plin expansiunea economică continuă a blocului

Autor: Catalina Apostoiu 18.07.2019

Nu numai că tinerilor le este mai dificil să-şi găsească un loc de muncă, dar „demiterea acestora tinde să fie mai puţin costisitoare“.

În pofida a peste cinci ani de creştere economică continuă a zonei euro, tinerii din regiune se confruntă în continuare cu rate ridicate ale şomajului, condiţii precare de muncă, con­tracte part-time şi inactivitate, relevă o analistă a datelor sta­tistice privind piaţa europeană a muncii, potrivit Financial Times.

La suprafaţă, mediul pentru muncitorii europeni s-a îmbunătăţit semnificativ de la începutul perioadei actuale de creştere economică din 2013, şomajul revenind la sub 8% şi creşterea salariilor dovedindu-se rezistentă. Şi totuşi, în spatele datelor statistice se află adevărul incomod că în ultimul deceniu zona euro a dezvoltat o piaţă a muncii dualistă, tinerii în special confruntându-se cu un mediu dificil.

„Pentru mulţi tineri redresarea economică este un mit“, arată Julian Scola, purtător de cuvânt al Confederaţiei Sindicatelor Europene. Deşi zona euro a înregistrat o expansiune economică continuă în ultimii şase ani, şomajul în rândul tinerilor se menţine ridicat. Proporţia muncitorilor şomeri cu vârste între 15 şi 24 de ani este de aproximativ 16%, dublul procentului populaţiei generale. Acest lucru înseamnă că 2,3 milioane de tineri cu vârste de sub 25 de ani de pe continent nu pot găsi un loc de muncă. Şomajul este în special concentrat în economiile aflate la periferia zonei euro, unde criza a lovit cel mai puternic.

Şomajul ridicat din rândul tinerilor „reprezintă o pierdere semnificativă de capacitate productivă“ şi sporeşte probabilitatea ca aceştia să „sufere de sărăcie şi excludere socială în timpul vieţii“, avertizează Nadia Gharbi, economist Pictet.

Nu numai că tinerilor le este mai dificil să-şi găsească un loc de muncă, dar „demiterea acestora tinde să fie mai puţin costisitoare“, remarcă Stefano Scarpetta, director în cadrul OCDE. Aceasta „din păcate îi încurajează pe angajatorii care au nevoie să-şi reducă forţa de muncă să-i demită“. Drept rezultat „recenta încetinire a economiei mondiale ar putea apăsa greu pe umerii acestora“.

Deşi şomajul rămâne ridicat, acesta nu captează amploarea provocărilor cu care se confruntă tinerii. Scarpetta arată că „unii nici nu intră pe piaţa muncii când oportunităţile sunt limitate“. În T1, aproximativ 3,7 milioane de tineri cu vârste de sub 25 de ani din zona euro nici nu munceau, nici nu învăţau, nici nu erau incluşi într-un program de pregătire.

Chiar şi tinerii angajaţi tind să beneficieze de condiţii mai puţin sigure decât cei mai în vârstă, mulţi fiind angajaţi pe contracte temporare sau part-time.

Deşi ţările din sudul Europei sunt cele mai afectate, tinerii din majoritatea ţărilor europene se confruntă cu dificultăţi în creştere pe piaţa muncii.

Dacă o nouă criză va veni, tinerii vor fi din nou cel mai puternic afectaţi, spun analiştii, dar chiar şi dacă economia continentului continuă să crească, cicatricile vor fi de durată.