Încă un business aproape de primul miliard de lei. Americanii de la Emerson au ajuns în 2018 la afaceri de 910,7 mil. lei, plus 34%, şi profit de 54,4 mil. lei la campusul din Cluj-Napoca

Autor: Laurentiu Cotu 28.07.2019

Numărul mediu de angajaţi ai Emerson a crescut în 2018 cu 404 persoane, ajungând la 2.462 de oameni, potrivit site-ului mfinanţe.ro.

Emerson SRL, parte a concernului american Emerson cu vânzări globale de peste 17 mld. dolari, a raportat pentru 2018 o cifră de afaceri de peste 910,7 mil. lei (195,9 mil. euro), mai mult cu 34% faţă de anul anterior, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.

Compania a înre­gistrat în 2018 un profit net de peste 54,4 mil. lei (11,7 mil. euro), în creştere cu 13% faţă de anul precedent, con­form datelor publice.

Emerson avea în luna aprilie a acestui an peste 2.650 de angajaţi şi disponibile aproximativ 150 de locuri de muncă pentru întreaga gamă de operaţiuni a companiei, de la automatizare şi inginerie mecanică, tehnologia informaţiei, dezvoltare de software, achiziţii, logistică, planificare strategică, finanţe, resurse umane, marketing, customer care, până la producţie, inclusiv muncitori pentru linia de pro­ducţie.

Operaţiunile Emer­son în Cluj deservesc în principal clienţii companiei în Europa. Americanii mai deţin pe piaţa locală şi un birou Emerson Automation Solutions la Bucureşti, pentru activităţi de vânzări şi service, unde lucrează aproximativ 50 de angajaţi.

Compania a investit în anul fiscal 2018 aproximativ 8,7 mil. dolari, în principal pentru modernizarea echipamentelor de producţie în campusul din Cluj-Napoca. Emerson continuă şi în acest an procesul de modernizare a echipamentelor de producţie şi a unor clădiri de birouri, potrivit unor informaţii oferite anterior de oficialii companiei.

Concernul american Emeron a vândut în ultimii ani anumite afaceri şi şi-a transformat activităţile globale de la cinci la două platforme principale de activitate, Emerson Automation Solutions şi Emerson Commercial & Residential Solutions. Diviziile Leroy-Somer şi Techniques Control au fost vândute de Emerson către japonezii de la Nidec Corporation, în cadrul unei tranzacţii globale evaluate la 1,2 mld. dolari.

Emerson a finalizat vânzarea platformei de afaceri Network Power în luna decembrie 2016 şi a unităţilor de afaceri Leroy-Somer şi Techniques Control în luna mai 2017. Şi operaţiunile din România ale diviziilor Leroy-Somer şi Techniques Control au fost incluse în această vânzare, fiiind transferate în proprietatea Nidec.

Gigantul american Emerson, cu vânzări globale de 17,4 mld. dolari în 2018, a dezvoltat la Cluj-Napoca, în parcul Tetarom II, un campus industrial pe o suprafaţă de 12 hectare.