​Cea mai rapidă ofertă privată de la bursa românească: Norofert a închis plasamentul privat care precede listarea, prin care a strâns 1,5 mil. euro, în opt ore de la lansare

Autor: Tibi Oprea 19.07.2019

Producătorul de îngrăşăminte organice Norofert, cu afaceri de 10,1 mil. lei în 2018, a închis plasamentul privat care precede listarea, prin care a strâns 1,5 mil. euro, în opt ore de la lansare, devenind astfel cea mai rapidă oferta privată de pe Bursa de Valori Bucureşti, potrivit unui comunicat remis ZF.

"Mulţumim tuturor investitorilor pentru interesul mare faţă de oferta noastră. Suntem extrem de entuziasmaţi că am reuşit să închidem plasamentul în mai puţin de o zi şi considerăm încrederea şi sprijinul oferit de piaţă ca o dovadă de încredere în echipa şi în capacităţile noastre. Momentul desfăşurării plasamentului a fost perfect deoarece începem campania de vânzări de toamnă şi, împreună cu colegii mei, aşteptăm cu nerăbdare să ne apucăm de treabă pentru a îndeplini promisiunea pe care am făcut-o acţionarilor noştri. Aş dori, de asemenea, să-i mulţumesc lui Mugur Ionel, directorul executiv al Norofert care a fost alături de mine din 2015, de la începutul călătoriei mele la conducerea companiei, pentru rolul său instrumental în transformarea Norofert într-o poveste de succes şi fără de care nu am sărbători astăzi", a spus Vlad Popescu, preşedinte CA şi acţionar majoritar al Norofert.

În cadrul plasamentului privat, la care au participat 71 de investitori şi unde subscrierea minima a fost de 50.000 de lei, societatea a pus spre vânzare 712.500 de acţiuni noi.

Plasamentul privat a avut o rată de subscriere de peste 150%, iar investitorii au subscris peste 1 milion de acţiuni. Datorită interesului deosebit faţă de ofertă, compania împreună cu brokerii, a decis să introducă alocarea pro-rata, pentru a permite tuturor investitorilor care au subscris în perioada de opt ore să primească o participaţie în companie.

În urma plasamentului privat, Vlad Popescu şi familia sa deţin o participaţie de 64,48% în companie, în timp ce free-float-ul pe bursă va fi de 35,52%.

Din capitalul strâns, 550.000 de euro vor fi investiţi pentru achiziţionarea de utilaje moderne pentru optimizarea timpului de producţie din noua fabrică din Filipeştii de Padure, 400.000 de euro vor fi direcţionaţi către creşterea echipei de vânzări cu 15 noi angajaţi pentru acoperirea întregului teritoriu al României, 300.000 de euro vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de materii prime de calitate superioară şi construirea unui laborator pentru cultivarea şi dezvoltarea de tulpini bacteriene proprii, 200.000 de euro pentru achiziţionarea de seminţe de grâu pentru a le oferi fermierilor împreună cu îngrăşămintele, iar 50.0000 de euro vor fi investiţi în omologarea noilor produse.

Compania se aşteaptă să vadă efectul pozitiv al investiţiilor făcute cu capitalul atras deja la sfârşitul anului 2019, deoarece noua fabrică va permite Norofert să-şi mărească producţia de zece ori, precum şi să îşi extindă semnificativ capacitatea de depozitare.

Următorul pas este pregătirea tuturor documentelor de admitere la tranzacţionare pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. Compania îşi propune ca prima zi de tranzacţionare să aibă loc în septembrie 2019. Acţiunile se vor tranzacţiona sub simbolul NRF. Odată ce compania va intra la tranzacţionare pe AeRO, Norofert va deveni prima companie din sectorul agro-tech listată la Bursa de Valori Bucureşti.

„Povestea Norofert ne-a captat interesul încă de la prima întâlnire şi am fost convinşi ca va atrage şi atenţia investitorilor. Ne mândrim să colaborăm cu antreprenori români ambiţioşi, iar Norofert însumează toate caracteristicile unui antreprenor român ambiţios şi curajos. Sunt convins că succesul rapid de ieri poate fi o sursă de inspiraţie şi motivaţie pentru alţi antreprenori, care vor lua în calcul şi opţiunea pieţei locale de capital. Mulţumim atât investitorilor cât şi lui Vlad şi echipei Norofert pentru încrederea lor şi aşteptăm cu nerăbdare continuarea colaborării noastre pe viitor şi atragerea de capital suplimentar pentru dezvoltarea Norofert", a declarat Virgil Zahan, CEO al casei de brokeraj Goldring, care a fost brokerul principal al acestei tranzacţii.