Sute de persoane au fost evacuate în Peru după ce un vulcan din sudul ţării a început să erupă

Autor: Andrei Vacaru 20.07.2019

Autorităţile peruviene au evacuat sute de persoane care locuiesc în apropierea unui vulcan din sudul ţării, după ce acesta a început vineri să erupă, informează Euronews.

Institutul peruvian de Apărare Civilă (Indeci) a solicitat evacuarea populaţiei după ce vulcanul Ubinas, cel mai activ din ţară, aflat în regiunea Moquegua, a început să erupă. Vulcanul a împrăştiat cenuşă pe o rază de 25 de kilometri, afectând cel puţin opt zone locuite.

„Se iau măsuri în legătură cu aproximativ 1.000 de persoane care trăiesc în zonele din jurul vulcanului Ubinas, astfel încât acestea să fie transferate în adăposturi”, a declarat directorul Indeci, Jorge Chavez, pentru postul local de radio RPP.

Ministerul Educaţiei a anunţat că în localităţile aflate în apropierea vulcanului cursurile au fost suspendate, iar populaţia a primit măşti şi ochelari de protecţie din cauza cenuşii şi a gazelor toxice emanate de vulcan.

Institutul peruan de Geofizică (IGP) a anunţat că vulcanul a început să erupă vineri.

În regiunea sudică a statului Peru există 12 vulcani activi, iar ţara se află în aşa-numitul „Cerc de foc al Pacificului”, o regiune cu o activitate vulcanică şi seismică intensă.