Revine Vasile Ciurchea pe un buget de 38 mld. lei: CNAS îşi schimbă şeful, dar sistemul de carduri rămâne blocat de peste trei săptămâni

Autor: Iulian Anghel 24.07.2019

Premierul Viorica Dancilă l-a de­­mis marţi pe şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Răz­­van Vulcănescu şi a confirmat nu­­­mirea în locul acestuia a lui Vasile Ciur­­­chea, care a mai deţinut această func­­ţie între 2007 şi 2008 şi 2014-2016. 

Sistemul care gestionează siste­mul de carduri de sănătate a rămas în­să şi marţi blocat, în a 23-a zi de când au fost semnalate primele pro­ble­­me.

Premierul a anunţat şi ea luni- seară că a trimis la CNAS corpul de control al guvernului, dar niciun oficial nu explică limpede care au fost cauzele care au provocat colap­sul sistemului de care depinde sănă­tatea a milioane de oameni. Cert este că o instituţie care a avut în 2018 ve­ni­turi de 36 mld. lei (plus 50% faţă de 2014), iar în 2019 a estimat ve­nituri de 38 mld. lei (8 mld. euro), nu reuşeşte să rezolve de peste trei săptămâni o problemă care, deşi scum­pă, nu costă o avere.

„Biro­cra­ţie“, “indolenţă” au stigat în ultimele zile oficialii guvernului, dar ei sunt cei care gestionează în ultimă instan­ţă problema chiar dacă CNAS este o instituţie autonomă. Înlo­cui­torul lui Răz­van Vul­că­nes­cu va fi – a con­firmat premierul, citată de Me­diafax - Vasile Ciurchea care a mai de­ţinut această poziţie de do­uă ori şi a plecat tot în urma unor scan­daluri. DNA a anunţat în mai 2016 că Ciurchea este cercetat alături de alţii pentru infracţiuni de corupţie în perioada în care acesta deţinea pri­mul mandat la CNAS.

Prejudiciul esti­mat de pro­curori şi enunţat într-un comu­nicat era de 16 mil. euro. Fap­­tele incri­minate vizează contrac­tele încheiate tot pentru sistemul informatic.

Premierul a declarat că în cazul în care va fi trimis în judecată atunci îl va schimba pe Ciurchea de la CNAS.