Chinurile zonei euro se prelungesc odată cu adâncirea declinului sectorului manufacturier: economia germană se menţine cu greu pe linia de plutire

Autor: Catalina Apostoiu 25.07.2019

Sectorul manufacturier german a atins cel mai scăzut nivel din şapte ani l PMI-ul sectorului a scăzut la 43,1 de la 45.



Ritmul de creştere al economiei zonei euro a continuat să încetinească în iulie, tras în jos de cea mai slabă performanţă a sectorului manufacturier din ultimii peste şase ani, scrie Bloomberg.

Indicele PMI al IHS Markit a scăzut la 51,5 de la 52,2 în iunie, peste aşteptările economiştilor, scăderea fiind generată de declinul producţiei fabricilor din Germania şi Franţa.

„Sectorul manufacturier a devenit un motiv puternic de îngrijorare“, potrivit economistului-şef al IHS Markit, Chris Williamson. „Temerile de ordin geopolitic, Brexitul, conflictele comerciale în creştere şi performanţa în deteriorare a sectorului auto în special au împins sectorul manufacturier puternic în jos.“

Blocul monetar este prins într-o tendinţă de scădere de peste un an, iar strategii Băncii Centrale Europeane pregătesc deja noi stimulente. Economiştii se aşteaptă ca instituţia să semnalizeze o reducere de dobânzi astăzi şi să vină cu noi acţiuni în septembrie.

Potrivit IHS Markit, sectorul serviciilor a rămas principalul driver al creşterii în iulie, deşi tendinţele mai slabe privind angajările îi încetinesc rata de creştere. Germania, cea mai mare economie a blocului, „a fost în mod special afectată de declinul sectorului manufacturier şi al celui auto“ şi ar putea înregistra o scădere marginală a economiei în T3.

Sectorul manufacturier german a atins cel mai scăzut nivel din şapte ani. PMI-ul sectorului a scăzut la 43,1 de la 45, sub cele mai pesimiste estimări dintr-un sondaj Bloomberg. Serviciile au încetinit, deşi cel puţin această parte a economiei a continuat să crească.

„Avansul încă solid al sectorului serviciilor înseamnă că economia germană de-abia îşi menţine capul deasupra apei deocamdată, dar şi aici există semne de temeri în creştere în rândul companiilor“, arată Phil Smith, economist IHS Markit.

În cazul celei de-a doua mari economii a blocului, cea franceză, revenirea pe creştere din iunie s-a dovedit a fi de scurtă durată după ce tensiunile politice la nivel mondial au afectat producătorii la începutul trimestrului trei.

Indicele PMI a scăzut la 51,7 în iulie, de la un maxim pe 7 luni şi sub estimările economiştilor. În timp ce activitatea sectorului privat a fost susţinută de o a patra creştere consecutivă a serviciilor, producţia fabricilor a revenit pe scădere.