Din provocările IMM-urilor: forţa de muncă, birocraţia excesivă şi finanţarea

Autor: Florentina Niţu 25.07.2019

Întreprinderile mici şi mijlocii din România se confruntă în special cu lipsa forţei de muncă, atât calificată, cât şi necalificată, birocraţia excesivă şi accesul scăzut la finanţare, conform "Carta Albă a IMM-urilor", un studiu realizat pe un eşantion de 800 de întreprinzători.

Studiul a fost realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

"Marea problemă a angajatorilor este pregătirea şi menţinerea personalului în companii. Neatingerea potenţialului de forţă de muncă este o formă de criză şi trebuie să găsim soluţii. A doua problemă este birocraţia şi trebuie să luăm măsuri abrupte, ordonanţe de urgenţă sau măsuri legislative, să încheiem cu hârţogăria. O altă problemă este finanţarea. Trebuie să schimbăm perspectiva autofinanţării afacerilor", a spus Florin Jianu, preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Alte probleme cu care se confruntă IMM-urile, reliefate în studiu, sunt lipsă pieţei de desfacere a produselor şi serviciilor, reticenţă clienţilor, lipsa infrastructurii şi inovaţiei, concurenţa neloială sau facilităţile fiscale reduse pentru acest segment de businessuri.