Vestea bună: Salariul minim la americani se va dubla, la 15 dolari pe oră, adică 2.400 dolari pe lună. Vestea rea: milioane de americani îşi vor pierde joburile

Autor: Iulian Tenchiu 27.07.2019

În 2012, mii de angajaţi americani care lucrau în marile lanţuri de restaurante fast-food au ieşit în stradă pentru a cere salarii mai mari. În SUA, salariul minim pe economie actual este de 7.25 dolari pe oră, iar joi, Camera Deputaţilor din SUA a adoptat legea privind majorarea salariului minim pe economie la 15 dolari pe oră, relatează CNN.

Un salariu minim de 15 dolari pe oră înseamnă 120 de dolari pe zi, sau 2.400 de dolari pe lună, brut. 

Cu toate acestea, pentru ca un salariu de 15 dolari pe oră să devină realitate, proiectul de lege care prevede majorarea salarială va trebui să treacă de Senat, care este condus de republicani şi totodată trebuie să primească  aprobarea preşedintelui. SUA s-a mai bucurat de o majorare a a salariului minim pe economie din 1983, atunci când acesta a fost implementat.

Dacă democraţii americani vor câştiga alegerile generale şi alegerile prezidenţiale, care vor avea loc în 2020, atunci visul angajaţilor americani devine realitate.

În 2013, SeaTac, o suburbie a oraşului Seattle, a fost primul loc din SUA unde a fost adoptat salariul de 15 dolari. După ce SeaTac a declanşat această mişcare marile oraşe americane – Seattle, San Francisco, New York City , precum şi toate oraşele din California – i-au urmat exemplul, mai relatează CNN.

Statele conservatoare cum sunt Arkansas şi Missouri au majorat de asemenea salariul minim, după supunerea la vot a acestei iniţiative.

Chiar şi marile companii americane precum McDonalds sau Walmart au început să ia în considerare majorarea salariului minim la 15 dolari, în timp ce Amazon a făcut deja acest pas în 2018.

„A apărut acest efect al bulgărelui de zăpadă, iar ulterior angajatorii au început să mărească salariile. Apoi am început să ne gândim de ce n-am încerca să adoptăm această schimbare la nivel federal”, a declarat Mary Kay Henry, preşedintele Uniunii Internaţionale a Angajaţilor, care a contribuit la organizarea mişcării „Fight for 15$”.

Majorarea salariului minim pe economie este necesară pentru a se rezolva problema cu care se confruntă oraşele democrate din interiorul statelor republicane. Centre urbane precum Birmingham şi St. Louis, au încercat să stabilească salarii minime locale, dar s-au lovit de legislaţiile conservatoare ale statelor de care aparţin. Mai mult decât atât, oraşele din Texas sau Virginia nu au încercat niciodată să facă o schimbare în privinţa salariilor, deoarece legile de stat le interzic acestora să acţioneze indepdent.