Orange anunţă de la Paris că îşi face propria reţea de fibră optică în România deoarece accesul la reţeaua fixă a Telekom a devenit prea scump

Autor: Adrian Seceleanu 26.07.2019

Mutarea vine în contextul în care accesul la reţeaua fixă a Telekom România a devenit scump, după ce numărul de clienţi a crescut.



Grupul francez Orange va demara „în curând“ în Ro­mâ­nia construcţia propriei reţele de fibră optică în condiţiile în care în prima jumătate a acestui an operatorul s-a con­fruntat cu costuri mai mari de închiriere a reţelei fixe de la gru­pul Telekom România pe fondul creşterii numă­ru­lui de cli­enţi pentru serviciile fixe, a anunţat în cadrul unei întâlniri cu analişti pe marginea rezultatelor din T2/2019 Ramon Fer­nandez, director general adjunct, şi director pentru ope­raţiunile din Europa ale grupului Orange.

Costurile mai mari cu închirierea reţelei fixe de la Tele­kom România au contribuit la erodarea marjei de profit a gru­pului. Fernandez a adăugat că în România soluţia pentru costuri mai mici va fi dezvoltarea unei reţele proprii de fibră optică. „Costurile noastre vor scă­dea pentru că în curând vom dezvolta propria reţea de fibră op­tică în România“, a declarat Ramon Fernandez, fără a oferi alte detalii.

Anterior, şi reprezentanţii Telekom România s-au plâns de facturile „mari“ emise de Orange pentru accesul la reţeaua mobilă 4G, contract care de altfel a fost rupt în prima parte a anului, după ce Telekom a ales să investească în ultimii ani în dezvoltarea propriei reţele mobile, care rămăsese mult în urma rivalilor. Acordurile de acces la reţele între cele două companii au fost semnate la finele anului 2015 şi au intrat în vigoare în 2016.