Infuzie de capital în Teleorman: Koyo aduce încă 125 mil. euro la Alexandria pentru fabricarea de componente Toyota

Autor: Bogdan Alecu 29.07.2019

Concernul nipon JTEKT, care deţine fabrica de rulmenţi Koyo România, fosta Rulmentul Alexandria, va investi 125 mil. euro în extinderea producţiei din judeţul Teleorman pentru a livra componente auto către uzina Toyota din Cehia.

Investiţia este cea mai mare anunţată în acest an în sectorul auto local, depăşind-o pe cea de aproape 55 mil. euro anunţată la Oradea de către italienii de la Sogefi Suspensions Eastern Europe la începutul acestui an.

Investiţia a fost comunicată la Osaka, Japonia, în urma discuţiilor purtate de delegaţia română condusă de Paula Pîrvănescu, secretar de stat în cadrul agenţiei InvestRomânia, parte a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, cu comunitatea de business niponă, în cadrul vizitei oficiale în Japonia. Reprezentanţii corporaţiei japoneze JTEKT au evidenţiat, în cadrul discuţiilor de la Osaka, interesul investitorului nipon de a-şi extinde operaţiunile şi facilităţile de producţie de la Koyo Seiko România (fosta companie Rulmenţi Alexandria)  pentru a putea produce componente auto specializate necesare fabricilor Toyota Motors din Cehia. Concernul JTEKT a fost creat în 2006 prin fuziunea dintre Koyo Seiko şi Toyoda Machine Works. JTEKT deţine astfel un business de producţie de rulmenţi (Koyo), unul de componente auto - JTEKT, maşini industriale - Toyota şi Wele Mechatronics şi unul pentru componente de direcţie - Steering Products.

Koyo România, cea mai mare companie din judeţul Teleorman, a rulat în 2018 afaceri de 77,7 mil. euro, în urcare de la 73,6 mil. euro în 2017, şi a avut o medie de aproape 1.500 de angajaţi, în creştere uşoară de la 1.474 cu un an înainte, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.