Ministerul Agriculturii vrea să facă concurenţă retailerilor străini: Casa de Comerţ „Unirea”, cu capital de stat, crează o reţea de 60 magazine cu fructe şi legume româneşti

Autor: Florentina Niţu 29.07.2019

Casa de Comerţ Agroalimentar „Unirea”, înfiinţată în ianuarie de Ministerul Agriculturii cu scopul de a creşte consumul de produse locale şi de a valorifica produsele fabricate în România îşi propune să creeze o reţea naţională de peste 60 de aprozare cu fructe şi legume care să concureze cu hipermarketurile şi supermarketurile.

„Ne propunem să facem 60 de magazine cu fructe şi legume româneşti la nivel naţional, produse alimentare proaspete şi procesate. Din punct de vedere tehnic putem să deschidem primul magazin într-o săptămână, dar avem nevoie de avizări, iar birocraţia imensă ne încetineşte”, a spus Adrian Izvoranu, preşedintele Casei de Comerţ Agroalimentar „Unirea”.

El spune că în acest moment, reprezentanţii Casei de Comerţ „Unirea” fac selecţia producătorilor, crează centre de colectare mobile şi fizice şi consolidează unităţi de procesare existente.

Magazinele vor fi deschise în centrele dezvoltate ale ţării, deoarece reprezentanţii societăţi îşi propun să stimuleze consumul de produse româneşti din magazinele de proximitate, echilibrând astfel balanţa comercială dintre  importuri şi exporturi.

Casa de Comerţ Agroalimentar „Unirea” îşi propune să dezvolte trei direcţii cu lacune din domeniul agricol: valorificarea producţiei de fructe şi legume, valorificarea producţiei de peşte din Marea Neagră şi Delta Dunării şi valorificarea lânii.

În prezent, Casa de Comerţ Agroalimentar „Unirea” are un capital social de 93 de milioane de lei, buget de la stat, pe care îl va utiliza pentru a-şi atinge obiectivele. Izvoranu, preşedintele societăţii, nu a menţionat valoarea investiţiilor în reţeaua de magazine ce urmează a fi creată.

Statul îşi propune prin această companie să asigure sortarea, ambalarea şi depozitarea produselor agricole în condiţii corespunzătoare.