Rectificarea bugetară. Toată lumea vrea bani în plus, iar Finanţele ridică din umeri: Nu avem! Dacă nu avem, nu avem!

Autor: Iulian Anghel 31.07.2019

♦ Ministerul Finanţelor ar urma să publice astăzi proiectul primei rectificări bugetare din acest an, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi-a dat acordul marţi pe sumele propuse pentru instituţiile de apărare a ţării, ale cător bugete ar urma să fie mai mari cu aproximativ 500 mil. lei.



Toată lumea vrea bani în plus: administraţia locală, ministerele. Dar banii sunt puţini, iar deficitul bugetar la şase luni a ajuns aproape de 2% din PIB, în jur de 20 de miliarde de lei, după ce la cinci luni ajunsese la 1,43% din PIB (14,7 miliarde de lei). Finanţele ar dori să taie fonduri de la Educaţie, Sănătate şi Transporturi. Dar lucrurile nu sunt bătute în cuie.

O şedinţă a PSD de marţi seara s-a terminat în coadă de peşte şi nu a lămurit problema realocărilor de fonduri între instituţii, în condiţiile în care venituri suplimentare la buget nu vin, dar cheltuielile sunt ridicate. Un lucru au spus marţi reprezentanţii PSD: sunt bani pentru pensiile care ar urma să fie majorate de la 1 septembrie. Doar aceste pensii înseamnă însă un efort bugetar de peste 8 miliarde de lei din septembrie până în decembrie. Finanţele au promis bani în plus pentru administraţia locală - 1,5 miliarde de lei, fonduri care nu-i mulţumesc încă pe puternicii lideri locali ai PSD care au pierdut sume substanţiale ca urmare a reducerii cotei de impozitare a salariilor de la 16% la 10%. Venitul din impozitul salarial este principala sursă de finanţare a administraţiei locale.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat marţi seară că proiectul de rectificare bugetară va intra miercuri, 31 iulie, în dezbatere publică, iar luni, 5 august, el va fi prezentat guvernului.

„Ministrul de Finanţe a venit, a expus punctul dânsului de vedere şi ce măsuri doreşte dânsul să se ia şi pe urmă vedem ce facem“, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat ce va face guvernul legat de nemulţumirile ALDE, anume că sunt tăiate sume de la Transporturi, Sănătate sau Educaţie.

Însă ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, nu a dat detalii despre discuţiile care nu au fost uşoare: „Veţi vedea pe site“. Luni ALDE a anunţat că preşedintele acestui partid, Călin Popescu-Tăriceanu i-a transmis premierului Viorica Dăncilă şi ministrului de finanţe Eugen Teodorovici, în şedinţa coaliţiei de guvernare, că ALDE nu este de acord cu tăierile bugetare de la ministerele de bază pentru dezvoltarea României: Transporturi, Educaţie şi Sănătate.

De asemenea, ALDE nu este de acord cu reducerea sumelor de la investiţii şi a cerut identificarea unor soluţii. În plus Tăriceanu s-a arătat nemulţumit că proiectul prezentat de Finanţe a majorat cu peste jumătate de miliard de lei bugetele SRI, SIE şi STS - adică acele instituţii ale căror bugete sunt aprobate în prealabil în CSAT, instituţie care s-a întrunit marţi şi în acest scop.

Administraţia Prezidenţială a anunţat marţi că bugetele acestor instituţii au fost aprobate: „În finalul şedinţei CSAT, s-au avizat propunerile de rectificare bugetară pentru instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în anul 2019.“ Însă Administraţia Prezidenţială nu a oferit niciun detaliu.