Grupul BCR, venit operaţional de 332 mil.euro, în creştere cu 7,5%, dar rezultatul final indică o pierdere de 24 mil euro din cauza unui provizion de 150 milioane euro

Autor: Roxana Rosu 31.07.2019

Grupul BCR a înregistrat în primul semestru al anului un venit operaţional de 332 milioane euro, în creştere cu 7,5%, în timp ce rezultatul atribuibil acţionarului majoritar, Erste, a fost influenţat negativ de un provizion de 150,8 milioane euro impus de o decizie emisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit rezultatelor Erste.

Grupul Erste a raportat miercuri rezultatele pentru perioada ianuarie-martie iunie 2019, inclusiv rezultatele obţinute de operaţiunile din România ale grupului BCR, unde Erste este principalul acţionar.

Astfel, rezultatul net atribuibil acţionarului majoritar s-a redus de la 122,5 milioane euro în S1 2018 la o pierdere de 24,6 milioane euro în acest an. 

În acelaşi interval, profitul operaţional s-a majorat cu 8,9%, la 149 milioane euro. 

Grupul austriac Erste, proprietarul BCR, a constituit provizionul după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors decizia care dădea câştig de cauza BCR Banca pentru Locuinţe în procesul cu Curtea de Conturi. Inspectorii Curţii de Conturi au susţinut că banca că a acceptat în mod ilegal intrarea în sistemul de economisire-creditare a copiilor sub 18 ani şi vârstnicilor de peste 65 de ani, ceea ar fi dus implicit la plata ilegală a primei de stat în valoare de maximum 250 de euro.

Totodată, Înalta Curte a hotărât că BCR Banca pentru Locuinţe a încălcat legea şi atunci când nu a cerut clienţilor să justifice utilizarea în scop locativ a primei de la stat.

Decizia Înaltei Curţi Casaţie şi Justiţie este definitivă.