Raed Arafat spune că peste 70% dintre apelurile la 112 sunt false: Una din problemele identificate este problema cartelelor prepay

Autori: Florin Zafiu , Mediafax 31.07.2019

Raed Arafat a declarat că peste 70% din apelurile la 112 sunt false sau abuzive, unul dintre motive fiind acela că apelanţii sunt conştienţi că autorităţile nu îi pot identifica după cartelele prepay, de aceea în comitetul dedicat îmbunătăţirii sistemului 112 va fi abordată această problemă. 

„Când venim cu concluzii, nu putem spune ce va fi adoptat la nivel de Parlament sau de Guvern, aceasta este o decizie politică, dar trebuie să semnalăm care sunt problemele. Una din problemele identificate este probelema cartelelor prepay. 70% - 72% din apeluri sunt false sau abuzive la 112 şi sunt făcute de pe telefoane fără număr, si atunci înseamnă că nu poţi lua nicio măsură. La Bihor, ieri (marţi, n.r.) , a sunat o persoană la 112, zicând că se sinucide şi a dat diferite indicii.(...) Şi-a bătut joc de ei de pe o cartelă, nu ştim a cui este”, a explicat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, în momentul în care este cunoscut posesorul cartelei prepay, autorităţile îl pot localiza.

„Dacă ştim a cui este cartela, imediat poţi lua legătura cu persoana. Vorbim strict din punct de vedere al apelării la 112, nu pe alte aspecte. (...) Apeluri false sunt tot timpul (la 112, n.r.). Dar nu poţi lua nicio măsură împotriva acelei persoane. (...) Operatorul nu poate face nimic. (...) Ia din timpul celui care are urgenţă reală. (...) Suntem obligaţi să reacţionăm chiar dacă apelul e fals”, a mai explicat Arafat.

Şeful DSU a mai atras atenţia că, în cazul în care o persoană este conştientă de faptul că numele său este legat de cartela de pe care sună, nu va apela abuziv la 112.

„Ei sună bazându-se pe faptul că nimeni nu ştie cine este în spatele cartelei”, a punctat Raed Arafat.

Guvernul a înfiinţat un comitet interministerial condus de Raed Arafat, pentru a îmbunătăţi sistemul de urgenţă 112 şi sistemul de localizare, arată un comunicat PSD. Comitetul va prezenta un plan de modificări legislative prin OUG care vor fi adoptate prin lege de Parlament.

Comitetul a avut deja întâlniri, iar în cursul zilei de miercuri va participa la alta.

„Astăzi (miercuri, n.r.) va fi a treia întâlnire, participă STS, participă IGSU, ANCOM, Ministerul Comunicaţiilor şi alţi specialişti. Azi urmează să vină cu propuneri concrete, cu texte - cu texte propuse pe parte legislativă, cu ce trebuie să facem pe partea tehnică. Dacă sunt costuri pentru implementarea AML. Până mâine au termen. Vom discuta toate aceste aspecte şi vom vedea ce va fi mâine. Intenţia este să terminăm raportul cât mai repede”, a explicat Arafat.

Acest comitet este condus de secretarul de stat din MAI, Raed Arafat şi are în componenţă reprezentanţi ai IGSU, ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, şi ai Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.