Trei bănci electronice vor intra pe piaţa financiară poloneză

Autor: Bogdan Cojocaru 01.08.2019

După nouă ani de secetă, 2019 aduce trei bănci electronice pe piaţa financiară a Poloniei, cea mai mare economie est-europeană, scrie thefirstnews.com.

Prima dintre acestea, Horum Bank, este un nou start-up financiar condus de Jacek Oblekowski, fostul preşedinte al celei mai mari bănci poloneze, PKO BP.

Compania caută să strângă 50 de milioane de zloţi (116,5 milioane de euro) înainte de începerea operaţiunilor.

Oblekowski a părăsit PKO în 2016 cu ideea de a construi o bancă digitală modernă.

Horum a fost înregistrată în mai, nu are licenţă bancară în Polonia, dar încearcă să obţină una în Lituania.

Banca va începe să-şi testeze platforma până la sfârşitul anului şi ar putea lansa operaţiuni comerciale la începutul anului viitor.

O altă instituţie financiară care se pregăteşte să-şi înceapă afacerile în Polonia este Golden Sand Bank, o companie privată paneuropeană de banking şi management al averilor.

Creată de Slawomir Lachowski, fondatorul mBank - acum o subsidiară a grupului bancar german Commerzbank -, compania a fost înregistrată în Gibraltar şi invită lumea să-i viziteze site-ul web pentru primele conturi online.

Serviciile nu sunt încă puse la dispoziţia publicului larg deoarece sunt încă în faza de testare, dar operaţiunile comerciale sunt aşteptate să fie lansate în semestrul II al acestui an.

Aplicaţia de tipul totul într-un singur loc a băncii este construită cu tehnologie de la IBM.

A treia apariţie este o companie de servicii bancare condusă de fostul şef al Alior Bank (controlată acum de Pekao) Wojciech Sobieraj.

Entitatea a fost înregistrată sub numele de Vodeno în aprilie 2018. Ideea de afaceri este de a oferi servicii bancare, precum IT şi birouri, altor bănci din UE.