Guvernul a adoptat „amnistia fiscală“ sub numele de „restructurare a datoriilor“

Autor: Iulian Anghel 01.08.2019

Guvernul a adoptat miercuri proiectul de ştergere a unor datorii ale companiilor către bugetul statului cu ajutorul căruia Ministerul Finanţelor crede că poate recupera unele creanţe care, altminteri, ar putea fi trecute la pierderi. Spre 100 de miliarde de lei sunt datoriile companiilor către bugetul statului, dar proiectul nu se adresează tuturora, ci doar acelora de la care se mai poate recupera câte ceva.

Potrivit textului actului normativ, amnistia, numită de Finanţe „restructurare a datoriilor“ cuprinde două categorii de datornici. Prima priveşte companiile cu datorii de peste un milion de lei pentru reeşalonarea cărora trebuie alcătuit un plan de restructurare acceptat de ANAF. Ce-a de-a doua se referă la persoanele fizice sau la companiile cu datorii de sub un milion de lei, cărora li se şterg penalităţile dacă îşi plătesc datoriile restante până în noiembrie 2019.

„Adoptăm în şedinţa de astăzi (miercuri – n. red.) un set de facilităţi fiscale pentru încurajarea contribuabililor să-şi plătească obligaţiile bugetare. Măsurile se vor aplica fără discriminare persoanelor fizice companiilor private şi de stat, organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor publice şi unităţilor administrativ- teritoriale“, a spus, potrivit Mediafax, premierul Viorica Dăncilă în şedinţa de guvern.

În prima situaţie, cea care priveşte companiile ce au datorii către stat de peste un milion de lei, dacă restructurarea reuşeşte aceste companii beneficiază la final de o ştergere a respectivelor datorii într-o proporţie de 30%, 40% sau 50%. În cea de-a doua situaţie se află persoanele fizice sau companiile cu datorii de sub un milion de lei, cărora li se şterg penalităţile dacă îşi plătesc datoriile restante până în noiembrie 2019.

Totalul datoriilor către buget, ale companiilor (private şi de stat) şi ale persoanelor fizice se ridică la 98,6 mld. lei, potrivit Finanţelor.