Vodafone a finalizat oficial procesul de achiziţie a UPC România

Autor: Roxana Rosu 01.08.2019
Vodafone România şi UPC România au finalizat oficial procesul de achiziţie, după aprobarea Comisiei Europene privind preluarea de către Vodafone Grup a operaţiunilor Liberty Global în România, Germania, Cehia şi Ungaria, într-o tranzacţie de 18,4 miliarde de euro, echipele celor două companii urmând să lucreze împreună din acest moment.
 
„Această achiziţie transformatoare creează un partener important pentru servicii de telecomunicaţii convergente şi aduce, totodată, mai multă valoare clienţilor noştri, facilitând un parcurs ascendent pentru economia digitală a României. De asemenea, acest lucru generează o oportunitate de a deveni un competitor şi mai puternic pe piaţa locală de telecomunicaţii. Angajaţii UPC şi Vodafone au o istorie de premiere de neegalat în ţara noastră şi chiar în Europa. Sunt încrezătoare că experienţa şi profesionalismul celor două echipe vor conduce la noi premiere şi inovaţie în ceea ce priveşte produsele de care vor beneficia utilizatorii români”, a declarat Murielle Lorilloux, CEO UPC şi Vodafone România.
 
Vodafone este prezentă pe piaţa din România de  22 de ani, iar UPC de peste 25 de ani.
 
În urmă cu 14 ani, în luna iulie 2005, UPC anunţa o tranzacţie gigant pe piaţa din România - preluarea cu 420 mil. dolari a companiei locale de cablu Astral, afacere dezvoltată de la zero de un grup de oameni de afaceri din Cluj, unul dintre ei fiind Horia Ciorcilă, pre­şedintele Consiliului de Ad­ministraţie al Băncii Tran­sil­vania. Pentru a se extinde, Astral atrăsese în anul 2000 în acţionariat un fond american pentru a avea bani de expansiune. UPC avea circa 10% din piaţa de cablu, faţă de aproape 25% cât avea Astral la data trazacţiei.
 
Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa de telefonie mobilă, a anunţat deja echipa de conducere a noului grup format prin preluarea UPC, care are circa 10 milioane de clienţi pe telefonie mobilă şi un milion de clienţi de servicii fixe şi o reţea care acoperă aproape o jumătate dintre gospodăriile din România