Opinie Daniel Anghel, Partener şi Carmen Argeşeanu, Manager PwC România: România, somată să pună corect în aplicare Directivele UE privind soluţionarea deficitului de forţă de muncă

Autor: Daniel Anghel, Partener, Liderul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică, PwC România 01.08.2019

România se confruntă cu un deficit mare al forţei de muncă, iar angajatorii, sub presiunea unei legislaţii neadaptate realităţilor pieţei şi a birocraţiei, nu se simt încurajaţi să compenseze decalajul cu muncitori din state terţe, non-UE. În acest context, Comisia Europeană a trimis României, săptămâna trecută, o scrisoare de punere în întârziere privind aplicarea corectă a dispoziţiilor unor Directive Europene ce ar facilita atragerea şi mobilitatea mai multor categorii de lucrători din state terţe.

Conform procedurii, România are la dispoziţie două luni să răspundă argumentelor prezentate de Comisia Europeană. În lipsa unui răspuns, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat şi, în ultimă instanţă să sesizeze Curtea de Justiţie, pentru a forţa România să acţioneze. Mai exact, săptămâna trecută, Comisia a anunţat că a constatat neîndeplinirea obligaţiilor cu privire la  punerea corectă în aplicare a dispoziţiilor privind respingerea cererilor de acordare a permiselor de şedere şi obligaţia de a justifica motivele de refuz în temeiul directivelor europene privind migraţia legală.