Elliott, „Vulturul de pe Wall Street“, iese de la Fondul Proprietatea: şi-a înmulţit de peste cinci ori banii în zece ani. Doar din distribuţiile pe care FP le-a făcut către acţionari, Elliott a încasat 1 mld. lei

Autor: Liviu Popescu 02.08.2019

Elliott şi-a diminuat de la 20% participaţia la Fondul Proprietatea în 2015 la circa 3% în prezent 



Elliott Associates, unul dintre cele mai mari fonduri speculative la nivel mondial, şi-a înmulţit de peste cinci ori investiţia iniţială la Fondul Proprietatea şi doar din distribuţiile de cash pe care Fondul le-a făcut către acţionari din 2011 încoace, adică de când este listat, a câştigat circa 1 miliard de lei, potrivit calculelor ZF.

Ziarul Financiar a calculat randamentul de investiţie ţinând cont de preţul de tran­zac­ţionare de la listare, de circa 0,2 lei faţă de 1 leu în prezent, dar este posibil ca acesta să fie mai mare în contextul în care înainte de listare Fondul Proprietatea s-a tranzacţionat timp de trei ani pe piaţa gri, ceea ce a permis intrarea în acţionariat a unor fonduri străine de investiţii de tip speculativ, pentru care absenţa unei referinţe de preţ nu a fost un obstacol.

În cazul distribuţiilor de cash, ZF nu a luat în calcul răscumpărările efectuate de FP.

Astfel Elliott, administrat de Elliot Management, societate condusă de Paul Singer, un om american de afaceri supranumit în cercurile financiare „Vulturul de pe Wall Street“ sau „Bestia Neagră“ pentru modul în care a câştigat sute de milioane de dolari de pe urma unor companii şi economii cu probleme, a ajuns de la cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea în 2015, cu o deţinere de 20%, la circa 3% în prezent. 

„Elliott Associates deţinea 14,89% din acţiunile Fondul Proprietatea, în baza unei notificări primite la data de 24 noiembrie 2017. În februarie 2018, deţinerea s-a redus la 9,11%, situaţie reflectată în raportul nostru din februarie 2018. Notificarea faptului că par­ti­cipaţia Elliott Associates scăzuse sub pragul de 5% a fost publicată de Bursa de Valori Bucu­reşti la 22 august 2018“, a transmis Fondul Pro­prietatea la solicitarea ZF. Spre comparaţie, în prezent printre cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondurile de Anchorage Capital (6,7%), fondurile de pensii private Allianz Ţiriac (5,05%) şi NN Group (5,02%), potrivit datelor din cel mai recent raport lunar al Fondului Proprietatea.

Elliott Associates, prin vehiculele de investiţii Manchester Securities Corporation şi Beresford Energy Corporation, şi-a redus treptat deţinerile la Fondul Proprietatea din 2015 încoace în contextul în care admi­nistratorul acestuia nu are o strategie de investiţii pe termen lung şi probabil a găsit alte oportunităţi de plasamente.