Regele a murit, trăiască regele! Alphabet, compania care controlează Google, deţine cele mai mari rezerve de cash din lume. Compania a depăşit Apple, deţinând 117 mld. dolari, de trei ori mai mult decât rezervele valutare ale BNR

Autor: Iulian Tenchiu 02.08.2019

Alphabet, compania-mamă a gigantului din tehnologie Google, a raportat pentru cel de al doilea trimestru din 2019 o rezervă financiară în valoare de 117 mld. dolari,  detronând Apple, a cărui rezervă totalizează 102 mld. dolari, scrie Business Insider. Spre comparaţie, rezerva valutară a BNR, excluzând aurul, este de circa 39 mld. dolari.

Alphabet este holdingul creat de Larry Page şi Sergey Brin, care deţine Google.

După ce Apple a fost criticat de investitorul activist Carl Ichan acum şase ani, compania a încercat să îşi diminueze rezervele de bani, care în 2017 totalizau 163 mld. de dolari, arată un reportaj al Financial Times.

În general investitorii nu îşi doresc ca în conturile marilor companii să existe cantităţi foarte mari de active lichide, ci mai degrabă să se folosească de aceşti bani pentru a cumpăra acţiuni şi pentru a plăti dividende către acţionari, mai notează Business Insider.

Din cauza unei cantităţi atât de mare de numerar, Alphabet s-a aflat în mod constant sub controlul autorităţilor de reglementare, mai ales după ce în 2017 a fost lansat planul fiscal GOP, prin care a fost impus un nou impozit companiilor americane care îşi ţin banii dincolo de graniţele SUA. Mai mult decât atât, Alphabet a încasat în ultimii doi ani amenzi anti-monopol în valoare de 8,2 mld. dolari.

Apple a reuşit în ultimele 18 luni să îşi majoreze rambursările din acţiuni cu 122 mld. dolari şi să îşi plătească dividendele către toţi acţionarii săi. De asemenea, cunoscuta companie şi-a majorat cu 15% cheltuielile destinate dezvoltării şi cercetării în trimestrul al doilea al acestui an, acesta fiind cel mai mare nivel al majorării cheltuielilor pe care Apple l-a avut în ultimii 18 ani.

Alphabet s-ar putea folosi de suma uriaşă pe care o deţine pentru a intra pe noi pieţe. În 2018, compania a cheltuit 25 mld. de dolari pentru a cumpăra spaţii de birouri în New York şi pentru a construi centre de date care să faciliteze activitatea companiei de cloud computing.

Mai mult decât atât, compania americană din tehnologie nu a încercat să investească atât de mult răscumpărarea acţiunilor, însă de la începutul anului consiliul de administraţie al Alphabet a aprobat finanţarea unui program în valoare de 25 mld. dolari pentru răscumpărare.