Isărescu: Creditarea încetineşte şi a apăsa mai mult pe rata de politică monetară pentru a tempera cererea nu e măsura cea mai adecvată

Autor: Claudia Medrega 06.08.2019

Creditarea încetineşte pe mai mul­te sectoare, influenţată şi de măsurile macroprudenţiale de la sfârşitul anului trecut, iar in­tră­rile de capitaluri au pus pre­siune pe aprecierea leului, astfel că banca centrală a decis să menţină dobânda-cheie la nivelul de 2,5%, cu toate că se remarcă o creş­tere a inflaţiei anuale CORE2 ajustat, iar inflaţia anuală va rămâne în 2019 cel mai pro­babil deasupra ţintei, după cum reiese din ex­pli­caţiile guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

„Creditarea încetineşte, nu mult, dar înce­tineşte pe mai multe sectoare. Şi aici în­cep să apară discuţii legate de factorii care de­ter­mină această încetinire. Măsurile macroprudenţiale luate de BNR la sfârşitul anu­lui trecut sunt principalul factor care a des­curajat creditarea, în special imobiliară. Această situaţie ne-a con­vins că a apăsa mai mult rata de politică mo­ne­tară pentru a tempera creşterea cererii agre­ga­te nu este măsura cea mai adecvată. De ace­ea, apasăm pedala pe alte instrumente de politică mo­netară“, a declarat ieri Isărescu la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară.