ANALIZĂ ZF. România se îndreaptă spre 10.000 de producători agricoli certificaţi ecologic, care cultivă 2-3% din totalul terenurilor agricole

Autor: Florentina Niţu 06.08.2019

♦ În prima jumătate a anului 2019 peste 430 de producători agricoli s-au certificat ecologic ♦ Anul trecut, România număra 9.370 de operatori ecocomici certificaţi ecologic ♦ Numărul de fermieri este pe un trend ascendent, însă e departe de maximele din 2015, când sărea de 15.000, provocările mai mari faţă de cele ale agriculturii clasice descurajându-i pe unii jucători.Tendinţa modială a consumato­ri­lor de a se orienta către produse eco­logice, pentru a avea un stil de viaţă sănătos, mai ales din punct de vedere alimentar, a ajuns şi în România, cumpă­ră­torii locali fiind mai atenţi la cali­ta­tea produselor decât la preţul acestora. În acest con­text, şi nu­mărul de producători care se orientează spre sectorul bio este pe un trend ascendent.

În prima jumătate a anului 2019 peste 430 de producători agricoli s-au certificat eco­logic, astfel România îndreptându-se spre 10.000 de agricultori certificaţi ecologic, arată datele de la Ministerul Agriculturii. O parte dintre cei cer­tificaţi în acest an au fost de­semnaţi pro­du­cători ecologici şi în anii an­teriori (2017 sau îna­inte), iar o parte sunt cer­tificaţi pentru pri­ma dată. Anul trecut, Ro­mânia număra 9.370 de operatori eco­no­mici certificaţi ecologic.