Bursele europene încep să îşi revină după ”lunea neagră”, care a şters sute de miliarde din capitalizarea companiilor americane

Autor: Ştefan Stan 06.08.2019

Indicii bursieri europeni îşi revin marţi dimineaţă după avalanşa de scăderi de luni seară, provocată de deprecierea yuan-ului chinez.

Indicele FTSE 100 al bursei din Londra a urcat cu 0,06%, în timp ce indicele DAX al bursei din Frankfurt a crescut cu 0,52%. Indicele CAC 40 al bursei din Franţa a crescut cu 0,74%, în timp ce în Spania indicele IBEX 35 înregistrează o evoluţie de +0,20%. La nivel agregat, indicele Stoxx 600 a urcat cu 0,42%. 

Bursa de la Bucureşti a început să îşi revină, însă nu a trecut încă pe verde. Indicele BVB este continuare în scădere cu 0,31%, în timp ce BET-Fi a scăzut cu 0,84%. 

În ceea ce reprezintă o escaladare puternică a războiului comercial cu SUA, banca centrală a Chinei a permis yuanului să se deprecieze într-o singură zi la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, lăsându-i pe traderii din Asia cu teama că cele mai mari economii ale lumii vor porni una contra celeilalte şi într-un război valutar care va înghiţi şi alte state.

Intervenţia băncii centrale chineze a provocat o furtună pe pieţele valutare din Asia şi pe bursele de acţiuni europene şi vine la câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a şocat pieţele financiare promiţând că va impune pe 1 septembrie tarife de 10% asupra tuturor importurilor din China rămase netarifate - este vorba de bunuri de 300 de miliarde de dolari, scrie Reuters.