China îi avertizează pe protestatarii din Hong Kong „să nu se joace cu focul”

Autor: Andrei Vacaru 06.08.2019

Autorităţile de la Beijing au lansat marţi un avertisment la adresa protestatarilor din Hong Kong, cărora le-au transmis că încercările acestora de „a se juca cu focul nu vor face altceva decât să se întoarcă împotriva lor”, potrivit DPA.

Departamentul pentru Afacerile Hong Kong-ului din cadrul Guvernului chinez a avertizat că protestatarii violenţi vor fi pedepsiţi, sugerând că aceştia pun la încercare răbdarea Beijingului după nouă săptămâni de proteste masive.

„Vrem să lansăm un avertisment la adresa acelor actori violenţi şi criminali, dar şi la adresa celor care se amestecă din culise în treburile interne, că orice încercare de a se juca cu focul nu va face altceva decât să se întoarcă împotriva lor. De asemenea, este doar o chestiune de timp până când aceştia vor fi pedepsiţi”, a declarat Yang Guang, purtătorul de cuvânt al Departamentului.

Yang a mai spus că protestatarii violenţi vor fi „traşi la răspundere” şi a lansat şi un avertisment la adresa „celor care se află în culise”, o posibilă referire la Statele Unite, pe care presa de stat din China le acuză că s-ar afla în spatele protestelor.

Autorităţile de la Beijing au mai avertizat că nimeni nu ar trebui să subestimeze determinarea Chinei de a implementa principiul "O ţară, două sisteme".

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei.

Pe 1 iulie, în ziua aniversării transferului de către Marea Britanie către China a suveranităţii asupra Hong Kong-ului, protestatarii au pătruns ilegal în sediul Parlamentului regional, pe care l-au devastat. Manifestanţii denunţă atitudinea premierului din Hong Kong, Carrie Lam, şi agresivitatea forţelor de ordine.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.