Marius Turda, Universitatea Oxford: „De fiecare dată când mă întorc în ţară întâlnesc oameni care fac lucruri minunate, în ciuda dificultăţilor administrative, politice sau economice“

Autor: Cristina Roşca 07.08.2019

Românul Marius Turda a plecat din ţară acum mai bine de 25 de ani, prima dată la Budapesta, apoi la Londra, pentru a ajunge ulterior la Oxford. Astăzi, el este membru al Facultăţii de Istorie a Universităţii Oxford - una dintre cele mai vechi şi prestigioase din lume. De anul trecut e şi profesor al Universităţii Oxford Brookes după ce, timp de 14 ani, a trecut - în cadrul aceleiaşi universităţi - prin toate etapele profesionale tipice disciplinei. Dar, înainte de a ajunge aici, în călătoria sa profesională el a avut mai multe „staţii“.

„M-am născut şi am copilărit în Maramureş. Şcoala generală şi liceul le-am absolvit la Baia Mare, iar în 1992 am plecat la Bucureşti pentru studiile universitare, pe care le-am făcut la Facultatea de Istorie“, povesteşte Marius Turda. În 1994 a mers la Budapesta cu o bursă de cercetare care i-a facilitat contactul cu o serie de istorici maghiari de la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe Maghiare.