Patronatele din HoReCa cer impozitarea bacşişului, însă aruncă responsabilitatea declarării lui în curtea angajaţilor. Bacşişul se va impozita cu 10%, iar 90% din bani vor intra în posesia angajatului

Autor: Ramona Cornea 07.08.2019

♦ Ministerul Finanţelor a mai încercat să impoziteze bacşişul şi în 2015, însă măsura a stat în picioare doar şase zile ♦ Acum, jucătorii din hoteluri şi restaurante vor o diferenţiere a modului de declarare a sumelor în cazul bacşişului primit în numerar şi cel plătit cu card.



Coaliţia pentru Dezvoltarea României a pro­pus Ministerului de Finanţe o serie de măsuri pen­tru a reglementa bacşisul din industria HoReCa, vizând în special bacşişul pentru plata cu cardul.

Patronatele din industria HoReCa cer ca bacşişul pentru plata cu cardul să se evidenţieze în bo­nul fiscal, separat de contravaloarea bunurilor sau serviciilor, să nu se supună cotei de TVA pentru că nu este asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, iar impozitul aplicat să fie de 10%.

Mai mult, bacşişul oferit de client se va dis­tribui angajaţilor de conducerea operatorului eco­nomic, iar operatorul va fi nevoit să întocmească documente justificative despre încasarea bacşişului de la client şi distribuirea banilor către angajaţi.