Bursa de la Bucureşti este sigur victimă colaterală dacă scad bursele externe. Mihai Chişu, broker: Războiul economic dintre SUA şi China ne poate afecta în mod indirect prin fluxurile de bani şi prin conjunctura emoţională

Autor: Tibi Oprea 07.08.2019

Mihai Chişu, broker: Războiul economic dintre SUA şi China ne poate afecta în mod indirect prin fluxurile de bani şi prin conjunctura emoţională.



Bursele mondiale au reacţionat negativ la aflarea veştii cu privire la planurile preşedintelui american Donald Trump de a impune tarife de 10% pe bunuri chinezeşti de consum de 300 mld. dolari de la 1 septembrie, astfel că principalii indici externi au înregistrat scăderi majore în şedinţa de tran­zacţionare de luni după ce investitorii au început să îşi vândă poziţiile, trend care a fost urmat şi de Bursa de la Bucureşti.

Analiştii spun că efectul pe care îl pot avea scăderile de pe bur­sele externe în România este unul indirect, atât prin fluxu­ri­le de bani, cât şi prin prisma conjuncturii emoţionale, şi că reacţia investitorilor de la Bucureşti ar trebui să rămână neafectată.

„Războiul economic are loc între două ţări cu relaţii independente în anumite domenii. Pe noi ne poate afecta în mod indirect, prin fluxurile de bani şi prin conjunctura emoţională, şi s-a întâmplat deja acest lucru într-o proporţie foarte redusă, însă nu există un efect economic atât de vizibil în economia românească. Este normal că dacă companiile locale sunt bune, bursa poate să nu fie la fel de afectată. Cred că este un episod în care nu suntem implicaţi direct, iar reacţia pieţei ar trebui să fie neafectată“, afirmă Mihai Chişu, unul dintre unul dintre cei mai vechi brokeri de pe piaţa de capital locală, pentru ZF.