Gigantul Walt Disney a raportat venituri peste aşteptările analiştilor, dar acţiunile au scăzut cu 4,5% în urma preţului mare plătit pentru achiziţia Fox şi a luptei de pe piaţa de streaming

Autor: Mircea Nica 08.08.2019

Walt Disney (simbol bursier DIS) a raportat pentru al doilea trimestru al anului 2019 venituri peste aşteptările analiştilor, însă achiziţia activelor Fox pentru suma de 70 miliarde dolari şi investiţiile realizate în pregătirea lansării unui nou serviciu de streaming au dus la o scădere a profitului net trimestrial, precum şi la o scădere de circa 4,5% a acţiunilor DIS înaintea începerii şedinţei de tranzacţionare de miercuri, conform Market Watch.

Disney a raportat un profit net trimestrial de 1,76 miliarde dolari, sau 98 de cenţi pe acţiune, la vânzări de 20,25 miliarde dolari, în creştere cu 33,2%. După ajustările structurale, Disney a raportat un câştig de 1,35 dolari pe acţiune, cu mult sub aşteptările analiştilor de 1,72 dolari pe acţiune. După recordul înregistrat odată cu lansarea filmului Avangers: Endgame, acţiunile DIS s-au tranzacţionat la maxime istorice. Acestea au închis şedinţa de tranzacţionare de marţi în creştere cu 2,5%, la 141,87 dolari pe acţiune, înregistrând astfel un avans de 29,4% de la începutul anului. Spre comparaţie, indicele Dow Jones s-a apreciat în această perioadă cu 10,3%. La închiderea şedinţei de marţi, capitalizarea Disney era de 255 miliarde dolari.

Directorul executiv Robert Iger a afirmat că integrarea acţiunilor Fox în valoare de 70 miliarde dolari a dus la aşteptări greşite. Disney a estimat că afacerea nouă va determina o scădere de 35 de cenţi pe acţiune, dar rezultatul a fost de minus 60 cenţi pe acţiune. „Una dintre cele mai mari probleme cu care ne-am confruntat în acest trimestru, din punctul de vedere al veniturilor, a fost performanţa Fox, care a fost sub aşteptările noastre în momentul în care am făcut achiziţia”, a spus Robert Iger.

Disney a anunţat după rezultatele obţinute în acest trimestru că investiţiile viitoare pe partea digitală vor duce la o pierdere operaţională de aproximativ 900 milioane dolari, care se va înregistra în trimestrul curent, ajungând astfel peste estimarea iniţială de 593 milioane dolari.  Directorul executiv a mai menţionat în cadrul apelului telefonic faptul că Disney are în plan să ofere un pachet de streaming compus din Disney+, ESPN+ şi servicii de streaming Hulu în momentul în care serviciul se va lansa pe 12 noiembrie 2019. Preţul unui astfel de abonament va fi de 12,99 dolari pe lună.