Mugur Isărescu, BNR: Pe partea de venituri la buget avem o problemă mare pe care o semnalăm de 5 ani. Stânga şi dreapta s-au întrecut în reduceri de impozite

Autor: Alex Ciutacu 08.08.2019

Nivelul veniturilor bugetare ar putea reprezenta o problemă în contextul în care nivelul veniturilor fiscale se situează sub 27%, după ce partidele politice care s-au succedat la guvernare au redus constant impozite, apreciază Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în şedinţa de joi în care a prezentat raportul asupra inflaţiei.

„Pe partea de venituri avem o problemă mare pe care o spunem de 4-5 ani. A fost o întrecere în reduceri de impozite. S-au întrecut şi stânga şi dreapta, şi dreapta şi stânga, care reduce mai mult şi am ajuns la un nivel al veniturilor fiscale de sub 26-27%. Când eram eu premier, în anul de graţie 2000 erau la 32% veniturile fiscale şi ştiu cum se făcea bugetul. Greu de tot. Veneau toate ministerele cu solicitări şi cereau în jur de 40%, iar marea filozofie bugetară era cum bagi 40% în 32%. Nu cred că doleanţele de cheltuieli ale ministerelor au scăzut”, spune Mugur Isărescu.

Acesta reiterează că bugetul este tensionat. „Noi ne uităm la lucrurile mari. Ponderea cheltuielilor cu salarii, cu pensii, este la peste 70%. Nu prea ai câmp de manevră acolo. Noi le numim cheltuieli rigide. Este greu să te atingi de ele. În consecinţă, apare tensiune pe partea de cheltuieli”, adaugă bancherul central.

„Altminteri, eu am fost în domeniul politic, ştiu cât de greu se iau deciziile acolo, şi abordarea înţeleaptă este contain and adjust (n.r: ţine sub control şi ajustează). Dacă nu putem ţine sub control, trebuie să ajustăm, chiar şi în an electoral. Dacă se va întâmpla asta şi vom avea o reducere a deficitului fiscal tot e bine”, spune Isărescu.