Discrepanţe majore între judeţe la numărul de medici: Jumătate dintre medici lucrează în doar cinci judeţe, iar Bucureştiul atrage 21% din numărul total de doctori

Autor: Georgiana Mihalache 09.08.2019

Oraşele mari - centre universitare sunt un magnet pentru medici. Spitalele din judeţele slab dezvoltate economic încearcă să atragă medici cu beneficii precum transport asigurat sau locuinţă de serviciu.



Judeţele Giurgiu, Călăraşi, Tulcea, Ialomiţa şi Sălaj au în total aproape 1.800 de doctori, adică doar 3% din numărul total de medici din România, iar managerii acestor spitale încearcă să atragă personal, oferindu-le cazare, prime, sporuri. Cele mai mari probleme sunt în secţiile de urgenţă, pediatrie şi cardiologie din aceste spitale.

„Au mai rămas specialităţi deficitare - medicina de urgenţă, pediatrie şi cardiologie. Facem toate demersurile necesare, am publicat de două ori concurs anul acesta. Mergem şi în spitalele clinice, purtăm discuţii cu profesorii care pregătesc rezidenţi pentru a atrage rezidenţii care rămân fără loc în spitale“, a spus pentru ZF Mihaela Raţă, managerul Spitalului Judeţean Giurgiu. Judeţul Giurgiu se află de altfel pe ultimul loc la numărul de medici, cu doar 318 medici, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Datele statistice aferente anului 2018 arată că în judeţul Giurgiu sunt peste 274.000 de locuitori, ceea ce înseamnă că în judeţ există un medic la 800 de locuitori, potrivit calculelor ZF.