Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Am descurajat creditul cu măsuri macroprudenţiale, nu cu majorarea dobânzii-cheie. Suntem prudenţi să nu omorâm creditul, creşterea economică şi să nu agravăm alte dezechilibre

Autor: Claudia Medrega 09.08.2019
Creditarea înregistrează o scă­dere a ritmului de creştere, iar în acest an probabil că va continua ajustarea intermedierii financiare, respectiv di­mi­nua­rea ponderii creditului bancar în PIB, astfel că decizia BNR de a nu ma­jo­ra dobânda de politică monetară a fost bună pentru a nu descuraja mai mult creditarea, după cum reiese din de­claraţiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

„Avem nu scădere a creditării, cre­di­tul creşte, ci o scădere a ritmului de creş­tere a creditării, sub 8% creştere anuală în ultimele luni. Şi-a temperat uşor creşterea, inclusiv pe fondul măsurilor macrorpudenţiale recente. Nu este mult având în vedere că este o creştere nominală a creditului. Dacă avem în vedere o creştere economică de 4-5%, plus o inflaţie de 4%, este uşor sub creşterea nominală a PIB-ului“, a declarat ieri Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.