ANPC a aplicat amenzi de peste 100 de mii de lei comercianţilor de jucării

Autori: Laura Albu , Mediafax 09.08.2019

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că ANPC a aplicat amenzi de pe 100 de mii de lei comercianţilor de jucării şi a retras definitiv 15 mii de produse.

ANPC a confiscat jucării care nu au niciun element de indentificare în momentul în care sunt achiziţionate, pe eticheta cărora este reprezentat doar preţul. Acestea reprezintă un pericol pentru copii, întrucât în caz de înghiţire, nu se cunosc elementele conţinute de acestea, şi medicul nu poate să realizeze pe loc substanţele la care a fost predispus copilul. Printre jucăriile confiscate s-au numărat pistoalele cu bile şi lanternele laser.

„Sunt peste 100 de mii de lei aplicaţi astăzi, peste 15 mii de produse retrase definitiv. În măsura în are niciunul dintre repere nu se dovedeşte a fi conform, (produsele n.r.) vor fi trimise direct la distrugere fără a mai sta să facem o evaluare iniţială. Mai ales că din punct de vedere fiscal marea majoriatea a operatorilor economici nu au o evidenţă clară, motiv pentru care pe viitor vom solicita colaborarea şi participarea altor instituţii cu atribuţii în domeniul fiscal”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Miron Constantinescu.

În urmă cu o săptămână, un copil a suferit un accident de vedere jucându-se cu o lanternă laser, incidentul a fost semnalat de medici. În urma acestei situaţii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia consumatorului a desfăşurat acţiuni în Bucureşti şi în Constanţa prin care au fost confiscate peste 300 de mii de astfel de lanterne. Acţiunile au fost extinse şi către alte produse cu potenţial periculos, a explicat preşedintele ANPC, vineri.