Stelian Câmpianu, ETA2U: IT-ul ca suport al proceselor de business e perceput ca nice to have în România şi nu ca un must, cum e în străinătate

Autor: Ioana Nita 12.08.2019

Consumul intern de soluţii IT este blocat la valoarea de 1 miliard de euro pe an.



Majoritatea veniturilor generate pe piaţa locală de software şi servicii IT provin din outsourcing, peste 80%, consumul intern fiind blocat la valoarea de un miliard de euro, în condiţiile în care companiile din România nu investesc suficient în soluţii IT pentru business. Ca atare, şi anul acesta, 4 din cele 5 miliarde de euro estimate de către compania de cercetare şi consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC) şi Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS) pentru industria software din România vor fi generate de exportul de soluţii şi servicii IT.

„IT-ul ca suport al proceselor de business este perceput ca fiind «nice to have», pe când în lumea largă este un «must» de mulţi ani. Este adevărat că a început şi la noi să se vorbească de digitalizarea businessului, dar câte firme (sau instituţii) au strategii, sau un plan concret de implementare a unui sistem IT integrat, plan făcut cu o viziune pe un termen mai lung de un an, cu o etapizare clară? De multe ori când se încearcă acest lucru, se ajunge la concluzia că «este prea scump pentru noi»“, susţine Stelian Câmpianu, directorul executiv al companiei ETA2U din Timişoara, cel mai mare integrator local de soluţii IT&C din afara Capitalei. El consideră că dacă sistemul IT a fost bine gândit şi investiţiile au fost făcute în urma unui plan, în care toate componentele ajung să lucreze îm­preună şi se completează reciproc, com­pa­niile au o serie de beneficii care în timp îşi justifică costurile.