Afaceri de la zero. Fraţii Andrei şi Mircea Rusu creează pantofi pentru bărbaţi într-un atelier din Cluj-Napoca, deschis după o investiţie de 12.000 de euro

Autor: Georgiana Mihalache 17.08.2019

„Am început un business cu pantofi din dorinţa de a oferi posibilitatea bărbaţilor să îşi personalizeze încălţămintea după preferinţele şi nevoile lor.“



Pasiunea pentru încălţăminte a fraţilor Andrei şi Mircea Rusu i-a determinat pe aceştia să in­ves­teas­că 12.000 de euro în brandul de pantofi pentru băr­baţi PaPrezzo, fabricând în prezent între 35 şi 50 de perechi de pantofi pe lună într-un atelier din Cluj-Napoca.

Cei doi tineri urmăresc acum să intre şi pe nişa de pantofi pentru femei şi aşteaptă afa­ceri de peste 55.000 de euro în 2019, în creştere cu 15% faţă de anul trecut.

„Am început un business cu pantofi din dorinţa de a oferi posibilitatea bărbaţilor să îşi personalizeze încălţămintea după preferinţele şi nevoile lor. Pentru că pantofii reprezintă ba­za garderobei oricărui bărbat, ne dorim să schimbăm percepţia oamenilor în materie de în­căl­ţăminte la comandă în următorii zece ani“, a spus Andrei Rusu, unul dintre fon­datorii PaPrezzo.

El a povestit că a căutat timp de două săp­tă­mâni o denumire pentru brandul de pantofi, alegând PaPrezzo pentru a pune pe piaţă un nume unic şi original.

Pentru a produce pantofii, antreprenorii au amenajat un atelier în Cluj-Napoca, pentru care au achiziţionat utilaje, dar şi materie primă. În atelier lucrează patru anga­jaţi şi doi colaboratori.

„Suntem axaţi pe încălţă­min­tea pentru bărbaţi - pantofi, loa­fers, sneakers, botine, cizme. Ne place să acordăm timpul necesar fiecărui client, astfel că majo­ritatea perechilor sunt unicat“, a mai spus Andrei Rusu.

Produsele PaPrezzo ajung în toate regiunile din ţară, dar şi la nivel inter­naţional, iar în medie preţul unei perechi de pantofi por­neş­te de la 360 de lei şi poate ajunge pâ­nă la 1.000 de lei, în funcţie de mo­del, materiale sau preferinţele clienţilor. „Produsele pe care le creăm pot fi vizualizate pe pagina noastră de Facebook şi pe Instagram, momentan. În viitorul apropiat produsele vor putea fi găsite pe site-ul oficial, care în momentul de faţă este în proces de reconstruire“, a mai adăugat Andrei Rusu.

Materia primă vine de la furnizori din ţară şi reprezintă una dintre provocările din business, fiind greu de procurat.

„Cele mai mari provocări le avem cu achiziţionarea materiei prime şi cu forţa de muncă - tinerii care să fie atraşi de această meserie şi care să îşi dorească să crească şi să se dezvolte alături de noi sunt extrem de greu de găsit“, a precizat antreprenorul.

Publicul-ţintă al brandului PaPrezzo este format din bărbaţii care participă la evenimente precum nunţi, conferinţe, dar şi cei care vor să se încalţe casual la birou.

Ca obiective de business, cei doi antreprenori vor să dezvolte compania şi să atragă investitori şi surse de finanţare, astfel încât în 2020 să ajungă la aproape 100.000 de euro cifră de afaceri, dublu faţă de vânzările din 2018.

 

O piaţă marcată de închiderile de fabrici

Creşterile salariale din industria producţiei de încălţăminte, deşi se menţin sub media pe economie, au determinat jucătorii din piaţă să renunţe la operaţiunile de producţie din România. De exemplu, elveţienii de la Rieker, al treilea cel mai mare producător de încălţăminte din România, au anunţat la începutul lui 2019 că renunţă la fabricile din Lugoj, judeţul Timiş. Grupul din Elveţia a avut afaceri cumulate de 300 mil. lei în 2018 şi angaja 700 de persoane.

Peste 50.000 de oameni lucrează în România în producţia de încălţăminte, piaţa locală fiind unul dintre cei mai mari jucători europeni şi mondiali din domeniu. În total, există peste 1.800 de firme care produc încălţări şi genţi, acestea având afaceri cumulate de aproape 5,6 mld. lei, arată datele de la Registrul Comerţului aferente anului 2017.

Preţul unei perechi de pantofi porneşte de la 360 de lei şi poate ajunge până la 1.000 de lei, în funcţie de model, materiale sau preferinţele clienţilor.


Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.