Ministerul Sănătăţii a finanţat tratamente de 18,8 mil. lei în 2018 pentru 238 de pacienţi care au ajuns la spitalele din străinătate

Autor: Georgiana Mihalache 12.08.2019

Guvernul a aprobat un proiect al Ministerului Sănătăţii prin care pacienţii care nu pot fi trataţi în sistemul de stat să poată merge şi la privat în ţară, nu doar în străinătate ♦ Operatorii privaţi spun că pot susţine intervenţii la costuri de trei-patru ori mai mici faţă de spitalele din străinătate.



Ministerul Sănătăţii a decon­tat 18,8 mil. lei (circa 4 mil. euro) în 2018 pentru pacienţii care nu au putut fi trataţi în spitalele de stat din ţară şi au mers astfel în străină­tate. Pentru a scădea aceste cos­turi, autorităţile s-au gândit să ape­leze la sistemul privat din ţară, iar o ordonanţă aprobată săptă­mâna trecută oferă cale liberă şi pri­vaţilor să primească pacienţi, dacă bolnavii nu pot fi trataţi la stat.

Până acum, pacienţii care nu puteau fi trataţi în România puteau merge doar în străinătate.

Criteriile de selecţie a furni­zorului de servicii medicale pentru pacienţii care nu pot fi trataţi în spitalele de stat din ţară vor fi aceleaşi ca până acum, după cum a precizat Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, care a spus că suma eco­no­misită va fi folosită în tratarea mai multor bolnavi. Ea nu a pre­cizat însă cât va economisi Mi­nis­terul Sănătăţii în urma acestei măsuri.