La 70 de ani, profesorul Robert Holzmann va conduce Banca Naţională a Austriei pentru următorii şase ani

Autor: Iulian Tenchiu 12.08.2019

Guvernul Austriei l-a numit în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Austriei pe Robert Holzmann, în vârstă de 70 de ani, care îl va înlocui pe Ewald Nowotny, actualul guvernator al acestei instituţii. Algererea lui Holzmann a fost o surpriză, el fiind propus de partidul populist, care făcea parte din guvern la începutul acestui an, scrie Financial Times. 

Robert Holzmann este profesor şi a lucrat anterior în cadrul Băncii Mondiale şi pentru FMI. Pe lângă funcţia de guvernator pe care o va prelua de la Nowotny, el va deveni totodată şi membru al boardului Băncii Centrale Europene. Faptul că banca centrală a Austriei va avea un nou guvernator începând cu luna septembrie a acestui an este un eveniment  important şi pentru România, având în vedere că practic din septembrie Holzmann va monitoriza şi 30% din sistemul bancar românesc prin intermediul băncilor BCR - deţinută de grupul austriac Erste -, Raiffeisen Bank şi UniCredit/Bank Austria.

În primul său interviu acordat după ce numirea sa a fost aprobată de preşedintele austriac Alexander Van der Bellen, Holzmann şi-a arătat susţinerea faţă de criticii sistemului politic şi economic european, dar respinge sugestia că el a fost ales pentru a reflecta viziunea politică a partidului populist Freedom. „Am fost numit pentru o perioadă de şase ani, dar atâta timp cât nu încalc legea, nimeni nu îmi poate dicta ce să spun“ (referinţă la politica Băncii Centrale Europene - n.red). Deşi viitorul guvernator nu consideră că există suficienţi oameni în Austria care ar dori ca ţara să treacă la o monedă independentă, el a sprijinit opiniile critice ale partidului populist privind sistemul economic şi politic european.

„Nimeni nu ar trebui să considere întrebările critice la adresa instituţiilor europene ca o ameninţare la adresa Europei. Nu ar trebui să vă fie frică de întrebările critice la adresa politicilor“, a declarat Robert Holzmann. Numirea lui Robert Holzmann în funcţia de guvernator al băncii centrale din Austria vine pe fondul unor tensiuni dintre autorităţile monetare şi parlamentari, care continuă să crească.