Numărul autoturismelor noi înmatriculate s-a dublat faţă de anul trecut

Autori: Laura Albu , Mediafax 12.08.2019

Numărul autoturismelor noi înmatriculate în 2019 este cu 52% mai mare faţă de cel raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Înmatriculările din luna iulie a acestui an sunt cele mai mari raportate la aceeaşi lună a ultimilor 10 ani. Importul de maşini rulate se află în scădere, informează APIA.

În luna iulie 2019, au fost înmatriculate 23.206 autoturisme noi, această cifră fiind cu 52,6% mai mare decât cea înregistrată în luna similara a anului trecut, când au fost înmatriculate 15.210 autoturisme, conform datelor comunicate de către DRPCIV (Direcţia de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne). Acesta este cel mai mare volum de autoturisme noi înmatriculate într-o lună iulie din ultimii 10 ani, informează reprezentanţii APIA, într-un comunicat remis luni, MEDIAFAX.

Ca urmare, pe totalul primelor 7 luni din 2019, înmatriculările de autoturisme noi din România ajung la un volum de 94.826 unitati, ceea ce reprezinta o creştere de 26,0% faţă de perioada similara a anului trecut.

În schimb, în alte state din UE, care sunt şi cele mai mari pieţe pentru autoturismele noi, luna iulie 2019 a fost una marcată de scădere, acestea înregistrand volume mai mici în comparaţie cu luna similară a anului trecut (ex: Franta -1,8%, Spania -11,1%, UK -4,1%, Italia - 0,1%). Singura excepţie din top 5 pieţe de automobile noi din Europa, este Germania, care în luna iulie 2019 a înregistrat o creştere 4,7% faţă de iulie 2018, ceea ce a compensat scăderile din celelalte ţări, contribuind, astfel, la menţinerea în zona pozitivă a vânzărilor de autoturisme noi din Europa de vest, potrivit LMC Automotive.

Pe de alta parte, importul în Romania de autoturisme rulate înregistreaza după primele 7 luni din 2019, o scădere de 5,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar şi în aceste condiţii, cele rulate sunt de cca. 2,7 ori mai multe decât cele noi (majoritatea având o normă de poluare ridicată), fapt ce conduce la deteriorarea, în continuare, a mediului ambiant din marile oraşe.

Înmatriculările de vehicule comerciale noi (LCVs, HCVs, Minibuse) înregistrează în România, după 7 luni din 2019, o creştere de 6% pe segmentul celor noi şi o scădere de 5,1% la cele rulate, mai informează Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.