Polonezii îşi ajută industria să facă faţă creşterii preţului la energie, ţările vestice la fel. Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie: Perspectivele pentru industria românească sunt sumbre

Autor: Răzvan Botea 13.08.2019

Preţul pe MW pentru un mare consumator industrial este de circa 300 de lei, din care 110 lei (peste o treime) reprezintă certificatele de emisii indirecte.



Companiile româneşti din indus­trie au handicap competitiv pe pieţele externe faţă de alte companii din vest sau, mai nou, din Polonia, care bene­ficiază de ajutoare pentru compen­sarea creşterii preţului curentului electric, în special pe fondul creşterii preţurilor certificatelor de emisii indirecte, a spus pentru ZF Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie.

La începutul acestei luni, parla­men­tul polonez a votat o lege care să ajute industria să facă faţă creşterii puternice a costurilor cu energia, generată mai ales de creşterea puternică a costurilor cu emisiile indirecte, scrie publicaţia franceză Le Figaro. Aceste compensaţii din partea statului se pratică în mai multe ţări din Uniunea Europeană.