Alegerile electorale fac ravagii în Argentina: Bursa s-a prăbuşit cu 35%, în timp ce pesoul argentinian s-a depreciat cu 25% faţă de dolar

Autor: Alex Ciutacu 13.08.2019

Pesoul argentinian şi bursa din Argentina au scăzut abrupt luni după ce preşedintele Mauricio Macri, liderul de centru-dreapta al ţării, a înregistrat o performanţă slabă în primul tur de alegeri, potrivit CNBC.

Macri a pierdut duminică acest tur la o diferenţă mult mai mare faţă de aşteptări, ceea ce îi scade dramatic şansa de a mai fi reales în luna octombrie pentru un nou mandat.

Bursa principală din Argentina a scăzut cu peste 35% luni, reprezentând a doua cea mai proastă şedinţă din anii 50 şi până acum, potrivit Reuters.

În acelaşi timp, pesoul argentinian s-a depreciat cu peste 25% faţă de dolarul american.

Rezultatul electoral a afectat şi titlurile de stat argentinene denominate în euro să scadă cu 11 cenţi, potrivit Reuters.

Argentinienii se tem că alegerile electorale pregătesc terenul pentru revenirea la putere a fostului preşedinte Cristina Fernandez de Kirchner, în contextul în care Fernandez a primit 47,4% din voturi versus 32,3% în cazul lui Macri.

Analiştii financiari se tem că perspectivele unei reinstituiri a populiştilor cu accente de stânga ar putea creşte şansa unui posibil faliment, ceea ce a declanşat un răspuns puternic din partea pieţelor.

Preşedintele a pus accent pe mediul de business şi a promis că va continua cu politicile de austeritate dacă va fi reales în fruntea ţării, însă perspectivele acestei stabilizări economice şi a politicilor de austeritate nu i-au mulţumit pe locuitorii Argentinei, unde o recesiune este în plină desfăşurare iar inflaţia se ridică la peste 50%.