Nu este o glumă: Investitorii pierd circa 1 milion de dolari pe an pentru că încurcă simbolurile bursiere ale companiilor

Autor: Alex Ciutacu 13.08.2019

Aproape de fiecare dată când gigantul din industria auto Ford Motor anunţă ceva important, se întâmplă ca unii investitori să încurce simbolurile bursiere şi să cumpere acţiuni într-o companie numită Forward Industries, un mic producător de carcase pentru sisteme medicale de monitorizare şi alte device-uri electronice, potrivit CNN.

Principalul motiv pentru care se produce această încurcătură este dat de faptul că Forward Industries – o companie de 10 milioane de dolari – are ca simbol bursier FORD, în timp ce gigantul din industria auto, Ford Motor, se tranzacţionează sub simbolul F.

Acestea este doar un exemplu dintr-o tipologie de confuzii care îi costă pe investitori chiar şi 1 milion de dolari pe an, potrivit informaţiilor furnizate de doi profesori citaţi de CNN.

„Mulţi investitori nu inversează tranzacţia greşită decât după o săptămână sau mai mult. Atât durează ca valoarea acţiunilor să revină la normal, odată ce investitorii realizează că au făcut o greşeală”, spune Andrei Nikiforov, profesor de finanţe în cadrul Rutgers University-Camden.

Nikforov a scris o lucrare de cercetare pe acest subiect alături de profesorul Vadim Balashov. Ei au descoperit că mai mulţi investitori nu îşi mai vând acţiunile cumpărate greşit, ci le păstrează.

O altă companie care ridică probleme în acest sens este gigantul HP. Oricând una dintre cele două companii de tehnologie care au făcut parte din conglomeratul Hewlett Packard ajunge în centrul atenţiei, acţiunile unei companii de servici petroliere pe nume Hemerich & Payne (HP) ajung să crească. Simbolul companiei de calculatoare HP este HPQ, în timp ce simbolul de tranzacţionare pentru Hewlett Packard Enterprises este HPE.