Sute de persoane au fost reţinute de la începutul protestelor anti-guvernamentale din Hong Kong

Autori: Marinela Sarbu , Mediafax 13.08.2019

Aproximativ 700 de persoane au fost reţinute de la începutul manifestaţiilor anti-guvernamentale din Hong Kong, unii dintre aceştia recurgând la modalităţi extreme de protest, uneori devenind chiar violenţi, potrivit autorităţilor locale, relatează postul CNN.

Aceştia au fost reţinuţi pentru infracţiuni precum participare la o mişcare de revoltă, miting neautorizat, agresarea agenţilor de poliţie, rezistenţă la arestare sau posesie de arme de foc.

Toţi cei care vor fi găsiţi vinovaţi ar putea fi condamnaţi până la 10 ani de închisoare. Cea mai tânără persoană reţinută este o fată de 16 ani.

Printre revendicările protestatarilor se numără eliberarea persoanelor reţinute şi arestate şi renunţarea la toate acuzaţiile, cereri la care se pare că Guvernul nu intenţionează să dea curs.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe luni scena unor ample proteste provocate iniţial de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susţinut de Beijing.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.