Companiile americane folosesc miliardele împrumutate ieftin pentru răscumpărări de acţiuni şi nu pentru investiţii

Autor: Catalina Apostoiu 14.08.2019

„Răscumpărările sunt un driver al inegalităţii şi al investiţiilor scăzute, dar şi un motiv pentru care companiile americane au rămas în urma celor chinezeşti în cursa pentru dominaţia telecomunicaţiilor 5G.“

Când Fed-ul reduce dobânzile, ieftinind finanţarea, economia americană ar trebui să primească un impuls direct. Dar o parte a acestui mecanism s-a blocat, scrie Bloomberg Businessweek.

Investiţiile de business obişnuiau să crească atunci când companiile se îndatorau mai mult, dar astăzi companiile canalizează banii împrumutaţi mai degrabă către acţionari.

Investiţiile sunt blocate la niveluri scăzute după standarde istorice şi nici reducerea taxelor corporate decisă de Trump, nici deceniul de dobânzi scăzute nu au reuşit să schimbe această situaţie. La nivel mondial, companiile se împrumută din ce în ce mai mult la dobânzi negative. Din obligaţiunile de 15.000 miliarde de dolari cu dobândă sub zero, peste

1.000 mld. au fost emise de companii, potrivit datelor Bloomberg. Un volum care s-a dublat în decurs de câteva săptă­mâni, scrie Les Echos. Inundate de cash, companiile şi-ar putea accelera investiţiile, însă în realitate, în pofida acce­sului la credit ieftin, acestea nu şi-au crescut masiv investiţiile.

Revenind la firmele americane, ca procent din PIB, datoria corporate a urcat la un nivel record. Ceea ce aproape a dispărut este corelaţia dintre cât de mult împrumută companiile şi cât de mult investesc, potrivit Bloomberg Businessweek.

Această relaţie a resistat, deşi a slăbit, în anii í80 şi í90. Acum, aceasta a dispărut, susţine J.W. Mason, de la Roosevelt Institute din New York. ìDacă poţi împrumuta în condiţii mai favorabile, nu înseamnă neapărat că vei investi mai mult. Poţi crede că aceasta este o oportunitate de a oferi plăţi mai generoase acţionarilor. Acesta este un motiv important pentru care politica monetară nu mai este la fel de eficientă ca în trecutî.

Companiile pot returna bani investitorilor prin răscumpărări de acţiuni şi dividende. Răscumpărările, în special, au devenit o modalitate controversată prin care companiile cheltuiesc. Astfel de operaţiuni se vor apropia probabil de 1.000 mld $ în acest an, potrivit estimărilor Goldman Sachs, crescând de la nivelurile deja record din 2018.

Industria financiară apără practica, însă aceasta a intrat în atenţia politicului. Dan Ivascyn, de la Pimco, spune că economia poate beneficia în ìmoduri indirectî când companiile se împrumută la dobânzi scăzute pentru a finanţa răscumăpări şi dividende, pentru că astfel de activităţi cresc preţul unei acţiuni. Pentru proprietarii acelor acţiuni, există un efect de avuţie, care i-ar putea determina să cheltuiască mai mult.

Şi totuşi, când economiştii caută următoarea sursă de probleme, adesea aceştia iau în vizor datoriile companiilor.

Companiile care se împrumută pentru a-şi creşte cheltuielile de capital sau pentru achiziţii vor avea mai multe opţiuni de a-şi rambursa datoriile într-o perioadă de criză, spre deosebire de cele care se împrumută pentru a finanţa răscumpărări şi dividende.

William Lazonick, profesor la University of Massachusetts, se teme că răscumpărările de acţiuni în general sunt dăunătoare întregii economii.

Acesta arată că răscumpărările sunt un driver al inegalităţii şi al investiţiilor scăzute, dar şi un motiv pentru care companiile americane au rămas în urma celor chineze în cursa pentru dominaţia telecomunicaţiilor 5G.