Fermierii aşteaptă în 2019 o recoltă de prune apropiată de 2018, un an de excepţie. 80% din cultura de prune ajunge în cazanele de ţuică

Autor: Florentina Niţu 14.08.2019

În medie, arată statistica, în România se consumă anual 4,6 kg de prune pe cap de locuitor.



În 2018, România a avut o producţie record de prune, de 840.000 de tone, aproape dublă faţă de anul 2017, ajungând la un maxim istoric după un deceniu şi jumătate, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). România a fost anul trecut cel mai mare producător de prune din Uniunea Europeană, urmată de Bosnia şi Herţegovina, conform Eurostat, biroul european de statistică.

„Anul acesta producţia de prune este satisfăcătoare, se apropie de cea de anul trecut. Este mai mică pentru că livezile au îmbătrânit şi nu mai au o continuitate în ceea ce priveşte producţia programată, iar până când intră plantaţiile noi pe rod, se produc nişte perturbări. De asemenea, condiţiile climatice sunt un alt factor determinant al producţiei“, spune Aurel Tănase, preşedintele Organizaţiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume şi Fructe.