Confruntări între protestatari şi poliţişti la Aeroportul Internaţional Hong Kong

Autor: Andrei Vacaru 13.08.2019

La Aeroportul Internaţional Hong Kong s-au produs marţi confruntări între protestatari şi forţele de ordine, iar manifestanţii au blocat mai multe maşini ale Poliţiei, potrivit Reuters.

Violenţele au izbucnit după ce o persoană a fost scoasă din incinta aeroportului de către medici. Respectiva persoană fusese rănită, fapt care a declanşat furia protestatarilor. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

Potrivit CNN, cel puţin patru persoane au fost reţinute în timpul confruntărilor, iar cei mai mulţi dintre poliţişti au părăsit aeroportul.

Aceasta este cea de-a doua zi de proteste la Aeroportul Internaţional Hong Kong, iar Autoritatea Aeroportuară a informat marţi că activitatea a fost „serios perturbată” din această cauză.

Aeroportul Internaţional Hong Kong a anunţat luni că anulează zborurile cu plecare din oraş, iar măsura a fost menţinută şi marţi.

„Operaţiunile la terminalele Aeroportului Internaţional Hong Kong au fost în mod serios perturbate ca urmare a adunării publice de astăzi”, a transmis administraţia aeroportului, adăugând că operaţiunile de îmbarcare au fost suspendate începând de la ora locală 16:30 (ora României, 11:30).

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că situaţia din Hong Kong este una dificilă, dar speră că problemele vor fi rezolvate într-un mod favorabil „pentru toată lumea, inclusiv pentru China”. „Sper ca nimeni să nu fie rănit şi sper să nu moară nimeni”, a adăugat Trump.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a făcut apel la autorităţile din Hong Kong să dea dovadă de reţinere şi să investigheze acuzaţiile potrivit cărora forţele de ordine ar fi folosit gaze lacrimogene în situaţii interzise de legislaţia internaţională.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe luni scena unor ample proteste provocate iniţial de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susţinut de Beijing.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.