Pact pentru evoluţie: peste 40 de fermieri din Tulcea s-au asociat într-o cooperativă să-şi valorifice mierea

Autor: Florentina Niţu 14.08.2019

Cooperativa Agricolă Honey Dobrogea, înfiinţată în urmă cu aproape doi ani de zece fermieri, reuneşte în prezent peste 40 de apicultori ce au o producţie anuală de circa 50 de tone de miere.

Mierea este vândută în totalitate prin această formă de asociere către achizitori din România. Produsele iau în final drumul exportului, ajungând în Germania, ţară renumită pentru consumul mare de produse apicole. 

„Formele de asociere reprezintă un pas către evoluţie în agricultură. Faptul că în acest domeniu pesticidele sunt interzise, iar preţul mierii este în scădere ne arată că formele de asociere reprezintă un pas către a menţine apicultura în viaţă în România. Prin cooperativă putem negocia mai uşor preţurile şi termenele de plată, lucruri care sunt importante în agricultură“, spune Viorel Andrei Tomescu, preşedinte al Cooperativei Agricole Honey Dobrogea.

De altfel, el spune că prin cooperativă, fermierii pot accesa fonduri europene mult mai simplu şi pot fi negociate mai uşor contracte de desfacere a materiei prime apicole şi pot fi controlate calitatea şi loturile produse.

În prezent, compania produce mai multe sortimente de miere, precum miere de rapiţă, miere de tei, miere de salcâm şi miere de floarea-soarelui, în cantităţi mari, dar şi miere de mentă sau din alte plante melifere, în loturi mici.