Topul companiilor de IT&C după pierderile nete raportate în 2018. Peste o jumătate din suma celor mai mari pierderi nete raportate anul trecut de companiile de hi-tech şi telecom a fost înregistrată de grupul Telekom România

Autor: Adrian Seceleanu 14.08.2019

Suma celor mai mari 30 de pierderi nete înregistrate în 2018 de companiile de IT&C s-a ridicat la 1,36 mld. lei (292 mil. euro), clasamentul fiind dominat de operatorii de telecomunicaţii care au trecut cel mai adânc pe roşu, cu „minusuri“ de ordinul sutelor de milioane de lei, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor raportate de firme la Ministerul Finanţelor Publice.

Grupul Telekom, format din fostele companii Cosmote şi Romtelecom, a acumulat în 2018 pierderi nete de 785 mil. lei (169 mil. euro), peste o jumătate din suma totală a celor mai mari 30 de pierderi de la nivelul întregii industrii locale, chiar şi în condiţiile în care pierderile sunt mai mici decât în 2017. Grupul Telekom este în prezent scos la vânzare, cel mai determinat „peţitor“ fiind grupul francez Orange, care caută de mai mulţi ani o soluţie pentru problema nerezolvată a absenţei unei infrastructuri de comunicaţii fixe cu care să ajungă până în casele clienţilor de retail.

A doua cea mai mare pierdere netă din 2018, de aproape 250 mil. lei, a fost raportată de un alt operator de telecom, compania de cablu UPC, care a depăşit etapa în care era scos la vânzare, şi este deja în portofoliul britanicilor de la Vodafone, care, de asemenea, aveau nevoie de reţele fixe pentru subsidiara din România.

Anterior UPC era deţinută de americanii de la Liberty Global.

Pe lângă companiile care au dificultăţi pe piaţă, în topul pierderilor nete din industrie au intrat şi companii care se află în expansiune şi investesc masiv pentru a câştiga cotă de piaţă, printre care se numără jucători precum Dante Internaţional (eMAG) sau Orange Money – compania de servicii financiare a operatorului de telefonie mobilă Orange.