Turistă din Prahova, blocată pe insula grecească Samothraki: Suntem cu moralul la pământ

Autor: Laura Petrescu 14.08.2019

O turistă din Prahova, blocată alături de alte sute de români pe insula Samothraki din Grecia, după ce niciun feribot nu a mai circulat, povesteşte că oamenii sunt „cu moralul la pământ”. Ea a spus că marţi seara un român a fost implicat într-un conflict cu poliţiştii. 

Liliana Maxim Minculescu, din Prahova, se numără, împreună cu soţul său, printre turiştii rămaşi blocaţi de mai multe zile pe insula Samothraki.

„Stau la coadă, sunt sute de persoane. Suntem cu moralul la pământ. Sâmbătă dimineaţă a fost ultimul feribot care a preluat doar pasageri. Pentru maşini, ultimul feribot a fost vineri. Ambarcaţiunile sunt defecte. Oamenii de aici spun că există disensiuni între investitor, cel care deţine feriboturile, şi stat. Investitorul vrea ca reparaţiile să le suporte statul. Pentru astăzi (miercuri- n.r.) au fost anunţate două curse pentru maşini, unul e deja acostat. Prima cursă este la ora 12.00, coada e de sute de maşini. Este agitaţie, iar biletele încă nu au fost puse în vânzare.O să fie îmbuleazeală maximă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Liliana Maxim Minculescu.

Femeia este din Câmpina. Luni trebuia să se întoarcă acasă. Însă nu a plecat nici până acum, întrucât nu are cum să ajungă pe partea continentală.

„Noi trebuia să ne întoarcem luni. Sunt alţii care de sâmbătă ar fi trebuit să se întoarcă. Sunt familii cu copii, resursele financiare sunt la pământ. Soluţia a fost găsirea unui camping, dar nu toţi au acceptat pentru că este la 18 kilometri. Noi ne-am prelungit cazarea cu două nopţi la hotel, dar alţii au dormit în maşini, alţii şi-au întins saltelele pe terase. Din partea consulatului de la Atena nu am simţit că suntem ajutaţi”, a precizat prahoveanca.

Mai mult, femeia povesteşte că marţi seara s-a produs şi un incident.

„A fost un incident aseară (marţi seara- n.r.). Doi români au intrat în secţie să întrebe de situaţia feribotului. Se spune că poliţiştii greci sunt destul de agresivi. Unul dintre români a fost împins să iasă din secţie, iar când s-a întors să-i zică poliţistului să ia mâna de pe el, atunci l-a lovit din greşeală cu cotul. L-au băgat în secţie şi i-au <tras> să-l bage în spital. Din câte am înţeles nu a rămas internat”, a povestit Minculescu.

Autorităţile greceşti au închiriat o navă rapidă care începând de miercuri va evacua turiştii de pe insula Samothraki, informează site-ul publicaţiei Kathimerini.

Thanasis Vitsas, primarul localităţii Samothraki, estimează că pe insulă au rămas blocaţi aproximativ 1.000 de turişti. Printre aceştia se numără şi mai mulţi cetăţeni români.